• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УСПП назвав умови радикального зменшення безробіття в Україні

    Опубликовано: 2022-10-19 15:20:48

    За прогнозами  Світового банку, до кінця 2022 року 25% населення України житимуть у бідності. До кінця 2023 року ця цифра може зрости до 55%.

    Український союз промисловців і підприємців погоджується із такими оцінками міжнародних партнерів, при цьому відзначаючи, що це є найпесимістичнішим сценарієм, якого можна уникнути.

    Для цього уряд повинен разом із реальним сектором економіки, експертами розробити адресну політику підтримки самозайнятості, реформувати національний ринок праці, інвестувати в перекваліфікацію внутрішньо переміщених осіб і безробітних. Наразі до 30% людей працездатного віку втратили джерела постійного доходу.

    На цьому наголосив президент УСПП Анатолій Кінах. Лідер ділової громади входить до робочої групи РНБОУ з питань освіти у воєнний час. Група практично завершила напрацювання рішень для системи перекваліфікації.

    Так, пропонується передбачити в держбюджеті 2023 субвенції на ці цілі. Планується нормативно затвердити видачу соціальних стипендій для молоді.

    Відпрацьовується механізм змішаного фінансування профтехосвіти: за участі центрального, місцевих бюджетів, а також в рамках державно-приватного партнерства із роботодавцями.

    Також ініціюється введення системи моніторингу і прогнозу потреби національного ринку праці в тих чи інших спеціальностях.

    «В умовах воєнного стану та мобілізаційної економіки набуває великого значення соціальний діалог в трикутнику уряд-роботодавці-профспілки. Це потрібно для стабілізації і розвитку ринку праці. Наразі через війну, розв'язану рф, внутрішніми біженцями стало більше 6 млн людей, стільки ж тимчасово виїхало за кордон. Для ВПО, в також людей, що втратили роботу, необхідна чітка система перекваліфікації, підвищення професійних знань тощо. Щомісячний дефіцит бюджету, сподіваємося, вдасться скоротити до 2 млрд. доларів і менше (прогноз на 2023 рік – 3-4 млрд. дол.), але у будь-якому випадку ставку треба робити на максимальне завантаження підприємств та збільшення зайнятості», - зазначив президент УСПП.

    Анатолій Кінах переконаний, що соціальна політика у воєнний час повинна видозмінитися: пріоритетом має бути інвестування організаційних і фінансових ресурсів держави в створення робочих місць у різних галузях економіки, ширші можливості для інклюзивної праці тощо. Всі, хто може працювати – мають працювати.

    Наразі для гарантування захищених статей видатків бюджету України, до яких належить і соціальна сфера, європейськими партнерами, міжнародними інституціями тощо надаються гранти та кредитні кошти. Це сприятливий момент для реалізації прискореними темпами ключових програм: забезпечення ВПО житлом, виділення коштів під перспективні бізнес-проєкти і т.д.

    За реалізації цих кроків прогноз рівня безробіття в Україні в 2023 році не перевищуватиме 15%.

    Також варто розділяти поняття працевлаштованості та рівня доході громадян.

    Межа бідності за методикою ООН зазвичай визначається як купівельна спроможність від 5,50 до 13 доларів на людину на день. Це, в перерахунку на курс національної валюти, від 220 до 520 дол. в день або до 15,6 тис. в місяць.

    У той же час, середній розмір пенсій – 4,5 тис. грн., а заробітної плати – 14 тис. грн.

    Оскільки Україна так і не закінчила реформу пенсійної системи, яка лишається солідарною (тобто працюючі утримують пенсіонерів – 10 млн.), то критично важливо, щоб зарплати зростали еквівалентно зростанню вартості продуктів та енергоносіїв, рівню інфляції.

    Єдиний механізм, який гарантує це – розвиток виробничих потужностей на внутрішньому ринку, експорт не лише сировини, але й товарів із доданою вартістю, ефективна робота системи індустріальних парків, кооперація виробництва із європейськими, американськими компаніями тощо.

    «Це непросте завдання, але цілком реальне до реалізації. Власне, свої пропозиції по всім означеним пунктам УСПП, Антикризовий штаб допомоги бізнесу вже передав Кабміну, НБУ, Офісу президента та Верховній Раді. Також організація «Бізнес в ОЕСР», спостерігачем якої є УСПП, розгляне їх на зустрічі із послами країн-членів ОЕСР. Аналогічний аналіз перспективних сфер до інвестування в Україну отримали наші партнери – Національна асоціація виробників США, Businesseurope та ін.  Ми глибоко переконані, що попри війну і величезне падіння ВВП Україна зараз має шанс модернізувати економіку і промисловість на сучасних стандартах», - підсумував Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.