• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Литві посилять цивільну оборону: збільшать кількість укриттів та модернізують систему оповіщення

    Опубликовано: 2022-09-14 10:00:01

    Міністерство внутрішніх справ Литви підготувало концепцію посилення цивільної оборони до 2030 року, яка передбачає зокрема підготовку до військових загроз, повідомляє пресслужба відомства, інформує УНН.

    Деталі

    За словами міністра внутрішніх справ Агне Білотайте, сфера цивільного захисту була занедбана протягом багатьох років, тому її необхідно фундаментально модернізувати, особливо в умовах поточної геополітичної напруги в регіоні. Крім того, на практиці готувалися лише до локальних надзвичайних ситуацій, підготовка до воєнних загроз принципово не розглядалася.

    Цитата

    "Відсутність єдиної та чіткої стратегії, низьке фінансування, відсутність лідерства на державному рівні виявили системні недоліки у сфері цивільного захисту. Я вірю, що розроблена нова концепція закладе нові міцні основи системи цивільного захисту. Система антикризового управління та цивільного захисту має працювати злагоджено та ефективно - захищати життя та здоров’я населення, довкілля та майно. Необхідна тісна співпраця з національними оборонними та мобілізаційними установами. Не менш важливо прагнути до високої культури громадського самозахисту", - наголосила посадовиця.

    Серед ключових положень концепції - модернізація системи оповіщення (для цього пропонується створити багатоканальний комунікаційний майданчик) та збільшення кількості захисних укриттів (наразі вистачить для 18% литовців).

    Уряд країни передбачає покращити рівень обізнаності у школярів та студентів. Так, у закладах освіти планується підготувати окремий стандартизований урок з основ цивільного захисту. Таким чином буде проводитися активне інформування населення та превентивна просвітницька кампанія на тему гібридних та військових загроз.

    В концепції цивільної оборони прописана ситуація можливої аварії на білоруській АЕС. На наступні п’ять років для підготовки до можливої аварії уряду необхідно виділити 91,5 мільйона євро.

    Також щодо покращення роботи цивільної оборони, в муніципалітетах і міністерствах з’являться компетентні фахівці з цивільного захисту з чіткими повноваженнями та обов’язками. Очікується, що в усіх установах, що відповідають за цивільну безпеку, працюватимуть 74 оперативники, а в оперативних центрах буде встановлено 58 безпечних робочих місць.

    В МВС Литви пропонують протягом наступних восьми років витратити близько 200 мільйонів євро для реалізації концепції цивільної оборони.

    Доповнення

    У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт про внесення змін до державного бюджету України на поточний рік, який пропонує збільшити видатки з держбюджету.

    Кароліна Гайдук

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.