• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як вітамін А впливає на красу і здоров’я шкіри

    Опубликовано: 2022-08-08 14:48:07

    Надходячи з їжею, вітамін А поліпшить вашу шкіру, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net

    Вітамін А для шкіри — неймовірно корисна речовина. Причому не тільки у формі ретинолу. Надходячи з їжею, вітамін А поліпшить вашу шкіру. Чому? Розповідаємо детально, інформує Ukr.Media.

    Ви знаєте, як доглядати за шкірою обличчя: очищати, тонізувати, зволожувати, наносити сонцезахисний крем і, можливо, раз або два на тиждень використовувати кілька інших засобів, таких як маски або антивікові продукти. Серед безлічі методів досягнення ідеально рівного тону обличчя можна виділити кілька поживних речовин, які дійсно потрібні шкірі. Вітамін А є одним з них.

    Незалежно від того, чи отримуєте ви його зі свого раціону або в складі кремів для зовнішнього застосування, захисні та поживні властивості вітаміну А, а також поживні речовини, які ваше тіло використовує для його синтезу, допомагають підтримувати шкіру здоровою, пружною і сяючою.

    Користь вітаміну А для шкіри

    На відміну від багатьох інших поживних речовин, вітамін А являє собою групу сполук, яка включає його активні форми (ретинал, ретинол і ретиноєва кислота) та інші каротиноїди провітаміну А, такі як бета-каротин. Бета-каротин (та інші каротиноїди) — це форма вітаміну А, яку ми отримуємо безпосередньо з рослинної їжі (морква, батат тощо). Попередньо сформовані або активні форми містяться в продуктах тваринного походження (зокрема в печінці). У нашому організмі бета-каротин перетворюється на ретинол у формі вітаміну А.

    Як бачите, це дуже корисне з’єднання можна отримати й з їжею, і з допомогою правильно підібраного догляду. Проте не варто захоплюватися: надлишок вітаміну А може сильно вдарити по здоров’ю, особливо жіночому.

    Однак, якщо не перегинати палицю і вживати достатню кількість вітаміну А, шкіра буде чистою, здоровою і довше збереже молодий вид. А чи не до цього всі прагнуть?

    Якщо сумніваєтеся, чи потрібно додавати вітамін А в раціон, ось декілька корисних властивостей цієї поживної речовини для шкіри.

    Захищає від УФ-пошкоджень і уповільнює старіння

    Більша частина вітаміну А надходить з продуктів, багатих на бета-каротин і каротиноїди провітаміну А, які є потужними антиоксидантами. Вони не лише нівелюють дію вільних радикалів, які розщеплюють колаген (опорна структура шкіри) і сприяють появі зморшок і обвислій шкірі. Речовини також знижують чутливість шкіри до ультрафіолетових променів, забезпечуючи деякий природний захист від почервонінь і пігментації, викликаних сонцем.

    Забезпечує виробництво здорових клітин шкіри

    Ретинал, ретинол і ретиноєва кислота важливі для виробництва, регенерації та росту клітин. Вітамін А також стимулює фібробласти — клітини, що відповідають за розвиток тканини, яка зберігає шкіру пружною і здоровою — в глибоких шарах шкіри. Оскільки вітамін А і каротиноїди грають таку велику роль у зростанні клітин і тканин, недостатнє споживання речовин може призвести до ослаблення шкіри. Так виникають такі проблеми, як сухість, подразнення і акне, які загоюються повільніше.

    Він захищає від інфекцій

    Ваша шкіра є важливою частиною імунної системи організму. Це як природний щит для тіла — перша лінія захисту від бактерій, забруднюючих речовин і інфекцій. Стимулюючи вироблення клітин, вітамін А допомагає зміцнити цей бар’єр, захищаючи тон обличчя від шкідливих подразників, які намагаються атакувати поверхню і викликати запалення.

    У яких харчових продуктах міститься вітамін А?

    Середня добова норма вітаміну А для жінок становить 700 мкг, тоді як чоловіки повинні отримувати 900 мкг.

    Яйця, печінка, молочні продукти є відмінними джерелами вітаміну А. Оранжеві і зелені листові овочі, такі як солодка картопля, морква, диня і шпинат багаті бета-каротином, який організм буде використовувати для вироблення всіх необхідних йому речовин. Якщо ви хочете приймати добавки вітаміну А, спочатку проконсультуйтеся з лікарем. Як і більшість жиророзчинних вітамінів, вітамін А може накопичуватися в організмі, якщо ви споживаєте його забагато. Обирайте вітамін А, отриманий з провітаміну А (наприклад, бета-каротин), щоб знизити ризик токсичності.

    Прагнучи отримати рекомендовану кількість вітаміну через продукти, багаті бета-каротином, ви з меншою ймовірністю буде перевантажувати організм цією поживною речовиною.

    Користь вітаміну А для шкіри в складі косметики

    Крім користі для шкіри вітаміну А, надходження з їжею, важливо пам’ятати про те, що ця речовина є одним з головних компонентів антивікової косметики та засобів боротьби з акне. Ось, чим корисний вітамін А для шкіри, якщо ти використовуєш його місцево у складі кремів і сироваток для особи:

    Він розгладжує зморшки, уповільнює їх утворення

    Вітамін А у формі ретинолу (міститься в безрецептурних кремах і сироватках) і ретиноєвої кислоти (міститься в препаратах і мазях, що відпускаються за рецептом) є перевіреними борцями зі зморшками. Багато дерматологів рекомендують використовувати його після 25-30 років, щоб сповільнити появу перших ознак старіння.

    Дослідження показали, що ці інгредієнти здатні стимулювати вироблення колагену: коли колаген пошкоджується через вплив ультрафіолету та інших факторів, з’являються зморшки. Ретиноїди «запускають» клітини, що відповідають за вироблення нового колагену, зміцнення шкіри та заповнення зморшок під її поверхнею, щоб шкіра виглядала більш гладкою. Одне дослідження показало, що після використання рецептурного крему з вітаміном А протягом 10-12 місяців учасники помітили значно меншу кількість зморшок, а медичні експерти відзначили 80-відсоткове збільшення колагену.

    Він вирівнює тон шкіри

    Креми з вітаміном А можуть допомогти освітлити пігментні плями, викликані сонцем, і підвищити сяйво шкіри двома способами. По-перше, шляхом збільшення і нормалізації метаболізму клітин шкіри, що допомагає позбутися від пігментованих, пошкоджених і шорстких клітин, звільняючи місце для більш здорових нових клітин. По-друге, ретиноїди можуть блокувати фермент, необхідний для виробництва меланіну (темного пігменту), що також допомагає надати кольору обличчя рівний тон.

    Він допомагає вилікувати акне

    Прищі утворюються, коли пори забиваються мертвими клітинами шкіри, бактеріями та маслом, забезпечуючи ідеальний ґрунт для розмноження бактерій, які викликають вугри. Креми і сироватки з ретинолом, ретиноєвою маззю та інші б’юті-засоби з вітаміном А стимулюють клітинний обмін. Той же процес відбувається всередині самих пір, допомагаючи уповільнити вироблення масла і зберегти пори чистими. В результаті нормалізується робота сальних залоз і навіть жирна шкіра буде залишатися матовою набагато довше.

    З цієї причини людям із сухим типом шкіри варто вкрай обережно використовувати засоби з вітаміном А — вони можуть пересушити шкірний покрив і викликати лущення. Тому б’юті-продукти з таким активним компонентом, як вітамін А та його похідні краще використовувати після консультації з дерматологом.

    Як вибрати і використовувати крем і сироватку з вітаміном А

    Якщо ви вирішила спробувати безрецептурний крем з вітаміном А, зверніть увагу саме на ретинол у списку інгредієнтів. Він не такий ефективний, як ретиноєва кислота, відпускається за рецептом, тому перші результати ви не помітите відразу. Шкірі знадобиться більше часу на адаптацію до сильного компонента. Однак ретинол також менш дратує чутливу шкіру.

    На жаль, креми з вітаміном А зазвичай викликають почервоніння, чутливість і сухість, лущення шкіри до тих пір, поки шкіра не звикне. Щоб звести до мінімуму ці побічні ефекти, почніть з нанесення невеликої кількості засобу з ретинолом на обличчя (достатньо краплі розміром з горошинку). Потім нанесіть свій звичний зволожуючий крем. Дерматологи рекомендують починати зі слабкої концентрації (від 0,2%) та нечастого застосування спецзасобу (1-2 рази на тиждень).

    Через 3-6 місяців, коли шкіра звикне до компоненту, його концентрацію можна збільшити до 0,5 або 1%. Чим довше ви будеш користуватися засобами з ретинолом, тим частіше можна їх застосовувати. Хоча дослідження показують, що досить використовувати ретинол 1-3 рази на тиждень, щоб позбутися від прищів, звузити пори і уповільнити старіння шкіри. Важливо використовувати засоби з вітаміном А і його похідними тільки у вечірній час, адже компонент дуже чутливий до сонця.

    Обов’язково використовуйте сонцезахисний крем на наступний ранок після нанесення ретинолу. Ретиноїди можуть підвищити чутливість шкіри до ультрафіолетового випромінювання. Уникайте ретинолу і ретиноїдів, якщо ви вагітна, адже ці речовини шкідливі для нормального розвитку плоду.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.