• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені з’ясовують, що є причиною хронічного запалення при діабеті 2 типу

    Опубликовано: 2022-08-08 14:28:55

    На сьогоднішній день основні причини запалення при ожирінні та цукровому діабеті 2-го типу погано вивчені, що ускладнює розробку методів лікування для запобігання ускладнень від захворювання, яке є третьою за значимістю причиною смерті в Сполучених Штатах, — пише eurekalert.org.

    Нове дослідження в Університеті Кентуккі показує, що зміни в мітохондріях — енергетичному центрі клітин — призводять до хронічного запалення клітин, що піддаються впливу певних типів жирів. Це руйнує панівне припущення про те, що глюкоза є винуватцем.

    Хронічне запалення сприяє виникненню багатьох руйнівних ускладнень діабету 2 типу, включаючи серцево-судинні захворювання, захворювання нирок і пародонту, і, таким чином, є однією з ключових цілей для розвитку терапії. Ці нові дані можуть пролити світло на розмову про жорсткому гликемическом контролі як домінуючої мети лікування для людей з діабетом.

    Дослідники Барбара Ніколайчук (Британський центр діабету Barnstable Brown, Департамент фармакології та дієтології) і Дуглас Лауффенбергер (Департамент біологічної інженерії Массачусетського технологічного інституту) не збиралися спростовувати теорію про глюкозу як про причину запалення. Грунтуючись на важливості гліколізу — послідовності з 10 реакцій, яка виробляє енергію — при інших типах запалення, команда висунула гіпотезу, що імунні клітини пацієнтів з діабетом 2 типу будуть виробляти енергію шляхом спалювання глюкози. «Ми були неправі», — сказала Ніколайчик.

    «Ми використовували для роботи виключно імунні клітини від людей», — пояснив Ніколайчик, зазначивши, що саме люди, на відміну від тварин з діабетом 2 типу, мають специфічний прозапальний профіль Т-клітин, який її команда визначила в більш ранніх дослідженнях.

    Команда була здивована, виявивши, що гліколіз не викликає хронічне запалення. Замість цього, було виявлено комбінація дефектів в мітохондріях і підвищених похідних жиру.

    Ніколайчик сказав, що вона бачить додатки для цього дослідження в фундаментальних і клінічних науках. Вона сподівається точно визначити прозапальні типи ліпідів і дослідити зв’язки між тими, які циркулюють і / або ткане-асоційованими ліпідами і інсулінорезистентністю — однієї з ключових особливостей діабету типу 2. Вона також зацікавлена ​​у сприянні розробці нових аналітичних підходів, очолюваних командою доктора Лауффенбургера, які використовують поточні результати, пов’язані з ліпідами, в новому розумінні патології при діабеті 2 типу.

    «Агресивний контроль рівня глюкози в крові для зниження ризику діабетичних ускладнень був метою для більшості людей з діабетом 2 типу протягом десятиліть, — сказав Ніколайчик. — Наші дані дають пояснення того, чому люди з жорстким контролем рівня глюкози можуть, тим не менш, мати прогресування захворювання ».

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.