• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені знайшли новий гормон, який також відповідає за стрес

    Опубликовано: 2022-07-31 18:15:51

    І ним виявився не адреналін.

    Бурхливе серцебиття, тремтіння кінцівок, підвищений рівень енергії та пристрасне бажання «бити чи бігти» — ці знайомі відчуття мобілізації організму у відповідь на загрозу ми зазвичай приписуємо впливу адреналіну, гормону надниркових залоз. Проте нова робота, опублікована в журналі Cell Metabolism, може похитнути це старе твердження, інформує Ukr.Media.

    За заявою авторів — Джерарда Карсенті (Gerard Karsenty) і його колеги з Медичного центру Ірвінга при Колумбійському університеті (CUIMC) — ключову роль у запуску фізіологічної реакції «бий або біжи» може грати не настільки відомий гормон остеокальцин. Він виділяється клітинами-остеобластами, і досі вважалося, що його роль полягає лише в регуляції росту скелета.

    Справді, значення кісткової тканини часто недооцінюється, хоча вона забезпечує організм не тільки структурною підтримкою і захистом, але і виробляє клітини крові, бере участь в роботі імунітету та синтезує гормони. Саме цій функції скелета присвячені дослідження команди Джерарда Карсенті.

    У своїх останніх експериментах учені піддавали мишей стресовим впливам (пред’явленням запаху котячої сечі), вимірюючи рівні різних гормонів. При цьому відзначалося різке збільшення кількості як адреналіну, так і остеокальцину.

    Такі ж досліди проводилися і на тваринах після хірургічного видалення кори наднирників і штучного придушення її функцій. Як і можна було очікувати, у відповідь на стрес у них різко зростав рівень остеокальцину: виробляти адреналін вони були нездатні. Однак, миші демонстрували всі класичні ознаки реакції «бий або біжи». І навпаки, у тварин із пригніченим синтезом остеокальцину такої реакції не спостерігалося, попри високий рівень адреналіну.

    Гучні заяви вимагають настільки ж гучних і надійних доказів, тож цій роботі навряд чи судилося відразу перевернути традиційні уявлення про розвиток стресу і реакції «бий або біжи». Проте, функції адреналіну та остеокальцину потребують додаткової перевірки та уточнення.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.