• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Covid-19 не зник: в Україні виявили новий варіант штаму «Омікрон»

    Опубликовано: 2022-07-29 13:00:47

    Covid-19 нікуди не зник. Вірус мутує і намагається ухилитись від імунної відповіді. В Україні виявили новий різновид штаму "Омікрон", який називають ВА.5.

    Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

    "Завдяки секвенуванню зразків вдалось виявити, що в Україні з’явився новий різновид штаму "Омікрон" – ВА.5. Наразі цей штам виявили у Чернівецькій області – 7 випадків", - йдеться у повідомленні.

    У МОЗ зазначили, що раніше в Україні визначали лише різновиди ВА.1 та ВА.2 цього штаму.

    Підтип BA.5 штаму "Омікрон" був вперше виявлений у Південній Африці у зразку, відібраному 25 лютого 2022 року.

    У травні цього року у Європейському центрі контролю та профілактики захворювань назвали підтипи ВА.4 та ВА.5 "такими, що викликають занепокоєння".

    Станом на 17 липня підтип ВА.5 штаму "Омікрон" виявляють у більш ніж 75% зразків, відібраних у пацієнтів із COVID-19 у США та майже у 80% зразків у Великобританії.

    "У середньому цей підтип розповсюджується в країнах Європи на 50% швидше у порівнянні із підтипом ВА.2, який поширювався цієї зими – одразу після первинного штаму "Омікрон"", - зазначають у МОЗ.

    У відомстві зазначають, що вірус може більше ухилятись від імунної відповіді, тому в Європі почала зростати кількість тяжких випадків та смертей.

    "Наявна інформація вказує, що отримання бустерної дози значно підвищує рівень утворення нейтралізувальних антитіл навіть проти цього підтипу вірусу. Водночас з досліджень клітинного імунітету відомо, що Т-клітини, утворені в тілі людини після трьох доз мРНК вакцини, зберігають свою ефективність проти штаму "Омікрон". Саме клітинний імунітет пов’язують із захистом проти тяжкого перебігу інфекції, госпіталізації та смерті", - підкреслили у МОЗ.

    Зазначимо, з початку повномаштабної війни з Росією МОЗ не дає щоденної статистики щодо кількості нових випадків захворюваності на коронавірус в Україні.

    Світлана Манько

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.