• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рада має намір звільнити від армії родичів загиблих під час війни та відстрочити призов для вчених і вчителів

    Опубликовано: 2022-07-19 12:45:43

    Верховна Рада має намір визнати такими, що не підлягають призову на військову службу по мобілізації, родичів загиблих під час війни. За відповідний законопроект №7481 у першому читанні проголосувало 298 депутатів.

    Примітно, що документ підтримала більшість присутніх нардепів у всіх фракціях та групах, жоден не проголосував проти та жоден не утримався.

    Законопроект передбачає звільнення від призову військовозобов'язаних жінок та чоловіків, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дідусь, бабуся чи рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули чи зникли безвісти під час здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії Росії у Донецькій та Луганській областях, а також при забезпеченні національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії проти України під час військового стану.

    Водночас пропонується прописати, що такі особи можуть бути призвані на військову службу за власною згодою, але лише за місцем проживання. Наразі така можливість передбачена лише для осіб з інвалідністю.

    При цьому депутати, хоч і у помітно меншій кількості – 269, підтримали рішення про скорочення розгляду законопроекту у другому читанні (7 днів на подання нардепами своїх правок).

    У разі прийняття документу в цілому відповідний закон набуде чинності наступного дня після офіційного опублікування. Зазначимо також, що авторами проекту закону, внесеного менш ніж місяць тому - 22 червня, є група з 28 депутатів на чолі з Мар'яною Безуглою (з них 26 представляють пропрезидентську фракцію "Слуга народу").

    Крім того, парламент 318 голосами підтримав прийняття у першому читанні законопроекту №7352 про відстрочку призову на військову службу під час мобілізації для наукових, науково-педагогічних та педагогічних працівників.

    При цьому для них хочуть встановити умову, що вони мають працювати в наукових установах та організаціях, установах вищої, професійної вищої, професійної (професійно-технічної) або загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки.

    295 голосами Рада також вирішила скоротити час підготовки і цього документу до другого читання. Зазначимо, що 29 депутатів вирішили утриматися під час голосування, включаючи всіх 20 присутніх членів фракції "Європейська солідарність".

    Документ був внесений до Ради 5 травня групою із восьми членів фракції "Слуга народу". У разі ухвалення в цілому закон також набуде чинності наступного дня після опублікування.

    Тимофій Бесп'ятов

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.