• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Серцево-судинні захворювання можуть у подальшому призвести до розвитку раку

    Опубликовано: 2022-07-16 06:34:02

    Вчені з’ясували, як серцеві хвороби пов’язані з ризиком виникнення пухлин.

    Співробітники клініки Майо (Міннесота, США) з’ясували, що мікросудинна ендотеліальна дисфункція — рання ознака серцево-судинних захворювань — свідчить про підвищений ризик розвитку раку. Про працю вчених розповідається в журналі Medical Xpress, інформує Ukr.Media.

    Мікросудинна ендотеліальна дисфункція — пошкодження стінок дрібних артерій в серці, яке впливає на їх здатність розширюватися і обмежує приплив крові, насиченої киснем. Серед причин захворювання названо гіпертонію, високий рівень холестерину, ожиріння і діабет. Що стосується симптомів, то дисфункцію можна визначити за болем у грудях.

    «Дослідження показало, що оцінка неінвазивної судинної функції може передбачити розвиток раку в майбутньому, — розповів Амір Лерман, директор з досліджень серцево-судинної системи в клініці Майо. — Необхідні додаткові дослідження, але оцінка судинної функції потенційно може показати, що людина схильна до ризику».

    Кардіологи проаналізували випадки 488 пацієнтів, які проходили обстеження на мікросудинну ендотеліальну дисфункцію у клініці Майо з 2006 по 2014 рік. Процедура включала в себе реактивну тонометрію периферійної артеріальної гіперемії. Дисфункція визначалася як індекс тонометрії на рівні від нуля або нижче двох, період спостереження в середньому склав шість років. У результаті із 221 пацієнта з дисфункцією у 9,5% був у подальшому діагностований рак.

    Зв’язок між мікросудинною ендотеліальною дисфункцією і раком був більше виражений серед чоловіків і в осіб, які страждають на гіпертонію. Як стверджують кардіологи, подібний маркер може передбачити рак за п’ять років до початку самої хвороби.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.