• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Переривчасте голодування може вирішити багато проблем із здоров’ям

    Опубликовано: 2022-06-28 15:08:35

    Таке голодування може навіть продовжити життя людини.

    Американські вчені опублікували в журналі The New England Journal of Medicine огляд досліджень, присвячених впливу на здоров’я людини переривчастого голодування, інформує Ukr.Media.

    Суть переривчастого голодування — у частковому обмеженні часу прийому їжі. Це може бути щоденне харчування, але лише протягом обмеженого періоду часу — наприклад, з 8 до 14 години, або виділення двох розвантажувальних днів на тиждень.

    Огляд підготували Марк Маттсон нейробіолог з Університету Джонса Хопкінса і Рафаель де Кабо з Національного інституту старіння США у рамках Програми внутрішніх досліджень Національного інституту охорони здоров’я.

    Марк Маттсон вивчає переривчасте голодування протягом 25 років і сам вже 20 років дотримується цього режиму харчування, який, на його думку, сприяє поліпшенню когнітивних функцій і захищає від неврологічних захворювань, підвищує чутливість до інсуліну, запобігаючи розвитку діабету другого типу, знижує кров’яний тиск і ризик виникнення серцево-судинних захворювань, покращує роботу імунної системи та продовжує життя в цілому.

    Безліч досліджень на тваринах і людях показали, що чергування між періодами споживання їжі та голодуванням підтримує клітинне здоров’я. Вчені вважають, що такий режим харчування є природним, оскільки у наших пращурів періодично виникав дефіцит їжі, і внутрішні процеси в організмі, звані метаболічним перемиканням, налаштовані саме на цей режим.

    У періоди дефіциту калорій на основі цукру клітини починають витрачати внутрішні жири — переробляти їх на енергію внаслідок більш повільного метаболічного процесу. Нормальна робота «метаболічного перемикача» покращує регуляцію цукру в крові, підвищує стійкість до стресу і пригнічує запалення.

    У чотирьох дослідженнях на тваринах і людях було також виявлено, що переривчасте голодування знижує артеріальний тиск, рівень ліпідів у крові та частоту серцевих скорочень у спокої. З’являється дедалі більше свідчень того, що такий режим харчування знижує ризик розвитку ожиріння та діабету навіть більше, ніж низькокалорійна дієта.

    Цілий ряд досліджень виявив, що переривчасте голодування приносить користь здоров’ю мозку. У людей, які дотримуються цієї форми дієти протягом двох років, відзначалися ознаки поліпшення пам’яті та когнітивних здібностей. Адаптивна реакція клітин на перерви в харчуванні підвищує їх здатність справлятися зі стресом і протистояти хворобам.

    Дослідження на тваринах, проведені в лабораторії Маттсона, показали, що переривчасте голодування призводить до таких позитивних зрушень в організмі:

    Покращення регуляції глюкози.
    Втрата черевного жиру з підтриманням м’язової маси.
    Зниження артеріального тиску і частоти серцевих скорочень.
    Поліпшення пам’яті та рухової функції.
    Захист нейронів головного мозку від дисфункції та дегенерації на тваринних моделях хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, інсульту і хвороби Хантінгтона.
    «Найближчим часом потрібно розглянути можливість додавання інформації про переривчасте голодування у навчальні плани медичних шкіл одночасно із стандартними порадами про здорове харчування і фізичні вправи», — наводяться у прес-релізі університету слова вченого.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.