• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Фахівці розповіли, як правильно сидіти на кетогенній дієті та не зіпсувати здоров’я

    Опубликовано: 2022-06-22 08:48:29

    Головне, у всьому дотримуватися міри, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net

    Нещодавно кетогенна дієта була визнана найбільш небезпечною для здоров’я за версією експертів журналу U. S. News & World Report. Але на допомогу зганьбленій дієті прийшли фахівці з Єльського університету (США). Згідно з результатами їх дослідження, короткострокова кетодієта навіть корисна для здоров’я — головне не перестаратися і дотримуватися її лише тиждень, інформує Ukr.Media.

    Кетодієта останнім часом набирає дедалі більшу популярність. Її активно просувають західні актори, спортсмени та селебріті — Гвінет Пелтроу, Леброн Джеймс і Кім Кардаш’ян. Вона дозволяє скинути зайву вагу і за рахунок того, що організм на кетодієті позбувається надлишкової води, що утримується глікогеном, здатна вже за 1-2 дні допомогти досягнути помітного прогресу. На жаль, після повернення до нормального режиму харчування, вода також неодмінно повернеться, і ви можете помітити частковий відкат результатів, якщо ви, звичайно, не почнете знову активно переїдати.

    Чому кетодієту визнали шкідливою?

    Річ у тім, що головне її правило — максимальна відмова від вуглеводів, так щоб 90-99% відсотків калорій надходили до організму лише з жирів і білків. Як наслідок, доводиться відмовлятися від багатьох «вуглеводних» джерел вітамінів — овочів і фруктів, вживати велику кількість жирної їжі (що загрожує атеросклерозом, особливо якщо будуть насичені жири), щоб зрештою ввести організм у стан кетозу — коли вся енергія для життєдіяльності отримується не із звичної глюкози, а з кетонових тіл.

    Кетони у запущених випадках здатні викликати стан кетоацидозу, фактично отруєння організму, яке може призвести до коми. Однак на кетодієті такого не відбувається — кетоацидоз небезпечний для людей, які страждають на діабет першого типу, коли організм повністю втрачає здатність засвоювати вуглеводи, і кетоз стає перманентним.

    На кетодієті помітні лише слабкі відгомони кетоацидозу — з’являється запах ацетону з рота і від сечі, мислення стає загальмованим (мозку не вистачає енергії), проявляється сонливість, апатія, дратівливість.

    Як отримати від кетодієти користь?

    Щоб якомога менше мати справу з усіма перерахованими вище побічними ефектами, фахівці з Єльської школи медицини радять дотримуватися кетодієти не довше ніж тиждень. Їх дослідження на мишах показали, що протягом перших семи днів кетодієта не лише допомагає скинути зайву вагу, але ще й позитивно впливає на здоров’я — знижує ризик розвитку діабету другого типу, загальне запалення і покращує обмін речовин.

    Позитивний ефект спостерігається завдяки тому, що у відповідь на спалювання кетонових тіл, організм починає посилено виробляти гамма-дельта-Т-клітини. Це клітини імунної системи, що захищають тканини, і у перший тиждень кетодієти вони поширюються тілом.

    Проте, якщо дотримуватися безвуглеводного режиму харчування довше, накопичення жиру починає відбуватися одночасно із розщепленням. За словами провідного автора дослідження Вішва Діксіт, піддослідні миші на другому тижні почали переїдати, споживати більше жиру, ніж могли спалити, і тому почали неминуче гладшати. Користь від захисних гамма-дельта-Т-клітин теж зникла.

    На думку дослідників, та обставина, що кетодієта корисна для організму лише у малих дозах — гарна новина. Адже нікому не хочеться сидіти на дієті вічно.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.