• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені пояснили, як положення тіла під час прийому їжі впливає на кількість з’їденого

    Опубликовано: 2022-06-19 07:24:06

    Якщо вірити лікарям, фуршетів краще уникати. Або, як варіант, ігнорувати закуски.

    Що ми тільки не робимо зі своїм здоров’ям, коли їмо. То перенасичуємо організм ударною дозою цукру, то шокуємо жирами з фастфуду, то їмо на ходу, а то і зовсім в положенні напівлежачи перед телевізором. Та бог з ним, з гастритом, у кого зараз немає цієї болячки. Але є один факт, який здатний змусити задуматися: від пози під час їжі залежить кількість з’їденого. Так-так, положення тіла здатне змусити вас переїдати, інформує Ukr.Media.

    Поза римської патриції

    Тобто лежачи. У Стародавньому Римі знатні люди бенкетували, влаштувавшись навколо столів, лежачи на боці. Припускають, це було не лише для того, щоб продемонструвати багатство і неробство, але і щоб почуття насичення приходило пізніше, адже хотілося з’їсти якомога більше. Деякі дослідники вважають, що при положенні лежачи на лівому боці зменшується тиск на нижню частину живота, тому дискомфорту від обжерливості немає.

    Крім того, що лежачи легко переїсти, медики попереджають про іншу проблему: така поза провокує печію і ризик розвитку рефлюксної хвороби. Це дуже неприємна штука: вміст шлунка починає надходити не далі по ШКТ, а повертається назад в стравохід. Відчуття при цьому можуть бути такі, що іноді рефлюкс приймають за інфаркт.

    З тієї ж причини варто розлучитися зі звичкою прилягти після обіду: не можна лягати мінімум дві години після прийому їжі.

    Поза вихованої людини

    Тобто сидячи за столом. У цієї пози одні плюси. Насамперед, ми витрачаємо більше часу на їжу, і це дійсно плюс. Коли ми зосереджені на тому, що їмо, ми поглинаємо менше калорій. Адже недаремно всі дієтологи радять ні в якому разі не поспішати з їжею, а пережовувати їжу з почуттям, розсудливо. Оскільки відчуття насичення приходить раніше, знижується апетит. Виходить природна страховка від переїдання.

    Поза людини, що поспішає

    Тобто стоячи. Фуршет чи, поспіх — ми часто їмо буквально на бігу. Так от, таку практику вчені вважають найбільш небезпечною для здоров’я. По-перше, хоч в положенні стоячи і ми спалюємо додаткові калорії, ми набагато швидше будемо знову голодні. А значить, наступного разу з’їмо більше. Таку неприємність пов’язують з тим, що їжа в положенні стоячи швидше перетравлюється, швидше покидає шлунок і — вуаля — він знову порожній. Як показали дослідження, під час наступного перекусу люди з’їдають на 30 відсотків більше.

    По-друге, стоячи людина їсть швидше. Тобто за один і той же час за столом і блукаючи по банкетному залу у другому випадку ви з’їсте більше. До того ж шлунок не вчасно подасть сигнал про те, що він повний, адже їжа-то швидко перетравлюється і покидає його. Так що приказка «Стоячи більше влізе» абсолютно вірна.

    По-третє, перекушування на ходу викликають здуття живота. Все тому, що разом з їжею ми поспіхом ковтаємо багато повітря. До того ж з-за прискореного травлення кишечнику складніше засвоювати поживні речовини з їжі. Починаються бродильні процеси, газоутворення — і ось вже пояс спідниці зрадницьки тріщить.

    Однак водночас вчені відзначають, що їсти в положенні стоячи може бути корисно, якщо ви страждаєте печією. Але потрібно постаратися щосили не поспішати, а їсти усвідомлено.

    А найкращий варіант — їсти за столом, використовуючи всі необхідні столові прилади, не поспішаючи і стежити за поставою. Зрозуміло, ніяких гаджетів і книжок при цьому на столі бути не повинно. Тоді переїдати у вас просто не вийде.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.