• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • З 16 липня всі українські сайти мають перейти на українську мову

    Опубликовано: 2022-06-17 13:00:21

    З 16 липня всі сайти мають перейти українською мовою, а товари з комп'ютерними програмами мають бути оснащені українським інтерфейсом.

    Про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремень.

    Він нагадав, що з 16 липня цього року набирають чинності частини 2 та 6 ст. 27 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

    Вищезгадані статті регламентують використання державної мови в інтернеті та мов інтерфейсів комп'ютерних програм, встановлених на товарах. Йдеться про електронні екрани та кнопки телефонів, пральні машини, електрокавоварки, автомобілі тощо.

    Усі інформаційні інтернет-ресурси, а також сайти, сторінки в соцмережах та додатки магазинів та підприємств повинні мати основну версію українською мовою, яка має завантажуватися для користувачів за замовчуванням.

    “Варто зазначити, що суб'єкти господарювання, які здійснюють обслуговування українських споживачів у мережі інтернет (інтернет-магазини, інтернет-каталоги тощо) вже з 16 січня 2021 року зобов'язані розміщувати на відповідних інтернет-ресурсах інформацію про товари та послуги державною мовою. Проте відтепер вони зобов'язані мати повноцінну версію українською мовою, яка має бути основною (мати максимальний обсяг інформації) та завантажуватися за умовчанням”, - сказав Кремень.

    За його словами, відсутність україномовної версії інформаційного інтернет-ресурсу після 16 липня 2022 року може означати свідоме порушення її власником вимог закону про державну мову або факт відсутності державної реєстрації засобів масової інформації та/або власника як суб'єкта підприємницької діяльності.

    "Це у свою чергу означатиме намір власника інтернет-ресурсу перебувати поза правовим полем України та викликати обґрунтовану недовіру до опублікованої на ресурсі інформації", - підкреслив мовний омбудсмен.

    Нагадаємо, Хмельницька обласна рада ухвалила рішення запровадити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту у будь-яких формах на території регіону.

    Світлана Манько

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.