• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вечірній апетит можна приборкати

    Опубликовано: 2022-06-10 20:28:43

    Голод може бути різним. Хтось за один вечір проковтує захоплюючий детективний роман. Хтось смакує гру акторів чергового касового фільму. А хтось щовечора впадає у тривале гастрономічне божевілля. Як припинити переїдати ввечері? Зараз ми розповімо про те, як подолати нестримне бажання їсти ввечері.

    Вся правда про вечірнє переїдання

    Більшість людей, які встали на стежку стрункості, спочатку намагаються не їсти після шести, а потім і зовсім починають ігнорувати вечерю. Рано чи пізно такий підхід закінчується одним — зривом, нічною вакханалією біля холодильника і зайвими кілограмами. Натомість досвідчені бійці за тонку талію і плоский живіт точно знають, що до вечері потрібно готуватися заздалегідь. І перше, що потрібно зробити, щоб не переїдати ввечері, — це правильно харчуватися протягом усього дня, інформує Ukr.Media.

    Три правила стрункості

    Регулярність харчування

    Більшість гладких людей, зазвичай, дуже мало їдять вдень. Сніданок їм замінює чашка кави, на повноцінний обід теж не вистачає часу. Тому не дивно, що ввечері вони у буквальному сенсі накидаються на їжу. Це одна з найпоширеніших схем набору ваги. Тому для профілактики вечірнього переїдання необхідно приймати їжу не менше 4-5 разів на день з інтервалами, що не перевищують 4-х годин.

    Свідомий прийом їжі

    Друге правило, яке неодмінно допоможе у досягненні стрункості — це свідомий прийом їжі. Сучасна людина здебільшого все робить автоматично, іноді навіть не помічаючи, що їсть і скільки. Тому, починаючи їсти, відкладіть книгу, вимкніть телевізор або комп’ютер. Звертайте увагу на смак, аромат, консистенцію їжі. Їжте повільно, добре пережовуючи їжу. Така зосередженість призведе, по‑перше, до зниження рівня стресу, а, по‑друге, більш швидкого насичення.

    20-хвилинна перерва після їжі

    Третє правило, здатне захистити від переїдання у будь-якій ситуації, — це 20-хвилинна перерва після прийому їжі. Якщо тарілка вже порожня, а насичення ще немає, то вішати замок на холодильник буде не кращим виходом з положення. Річ у тім, що організм сприйме це як заборону і захоче неабияк побешкетувати перед черговою «завтрашньою дієтою». Найкращим варіантом у такому разі буде перемикання уваги. Ви просто встаєте з-за столу і починаєте займатися будь-якими справами, не пов’язаними з їжею. Мине якийсь час, і запізніле почуття насичення все ж таки прийде до вас.

    Про що говорить голод

    Якщо усе вищеперелічене не спрацьовує, і ви втрачаєте над собою контроль під час вечірньої трапези, то, швидше за все, проблема не у голоді, а у вашому апетиті. Найчастіше людина плутає два, здавалося б, схожих почуття. Разом з тим, це не одне й те саме

    Голод — це тілесний сигнал, що говорить про дефіцит поживних речовин і енергії, який легко контролюється дотриманням принципів раціонального харчування. Він полягає у відчутті дискомфорту у шлунку і інстинктивному розумінні необхідності приймання їжі. Апетит — це емоційний дискомфорт. І за допомогою їжі він не усувається, а лише на якийсь час «зажовується».

    Щоб зрозуміти, яке з цих двох почуттів ви відчуваєте, достатньо прислухатися до себе і свого організму.

    Допомогти може дуже нехитра вправа: прикладіть кисть ребром до своєї діафрагми. Закрийте очі, зробіть кілька спокійних вдихів і видихів. Відчуйте, де ви відчуваєте дискомфорт: нижче або вище за прикладену руку. Якщо він на рівні шлунку, то, найімовірніше, це голод, і до вас ще просто не прийшло відчуття насичення. Якщо ж він знаходиться в області грудей або трохи вище, то це дискомфорт психологічного плану, який полягає у якійсь нереалізованій потребі у вашому житті.

    Вечірнє переїдання: звідки воно береться

    Дуже часто для позбавлення від цього почуття досить просто зрозуміти, яка нереалізована потреба або емоція за ним стоїть.

    Тривога

    У такому разі спробуйте визначити, що саме вас хвилює. Чи входить ситуація, яка вас турбує, до кола вашого впливу. Якщо так, то поміркуйте, як ви можете її вирішити. Якщо результат цієї тривожної ситуації від вас не залежить, то вона автоматично потрапляє у коло ваших турбот. У такому разі від неї краще відволіктися і бажано робити це не харчовими способами: прогуляйтеся перед сном, прийміть розслаблюючу ванну, помедитуйте, проведіть сеанс ароматерапії. Добре знімають тривогу ефірні олії лаванди, іланг-ілангу, базиліку, неролі, мірри і ромашки. Також може допомогти розслаблююче дихання. Повільні вдихи і видихи наситять організм киснем та перемикнуть увагу з негативних емоцій на спокійний, розслаблений стан.

    Нудьга

    Ще одним почуттям, що провокує апетит, є нудьга. У такому разі знайдіть собі альтернативне вечірньому переїданню заняття. Це може бути будь-що: прибирання, фітнес, улюблене хобі, перегляд фільму або читання. Головне, щоб воно приносило задоволення. Тоді незабаром ланцюжок: нудьга — їжа — задоволення замінитися на більш корисний: нудьга — улюблене хобі — задоволення.

    Жалощі до себе

    Дуже часто на вечірнє переїдання нас штовхає почуття жалю до самих себе. Часто, прийшовши додому після важкого робочого дня, ми говоримо собі: «Бідний я, нещасний! На роботі розгардіяш, вдома купа незроблених справ. З’їм цей зайвий шматочок. Хоч побалую себе трохи». Після чого наїдаємося і зневажаємо себе за свої маленькі слабкості, які призводять до великих проблем. Тут потрібно чітко усвідомлювати, що жалість не має нічого спільного з любов’ю до себе. Любов до себе і свого тіла проявляється, перш за все, у турботі про себе: це гарна зачіска, манікюр, макіяж, догляд за тілом, правильне харчування і багато іншого. Якщо ви відчуваєте жалощі до себе, то замість вечірнього переїдання, наприклад, запишіться на сеанс масажу або зробіть манікюр. Це підвищить вашу самооцінку і вбереже вашу талію від усього зайвого.

    Самотність

    Не менш небезпечним для стрункості є почуття самотності. Психологи стверджують, що їжа у сучасному світі починає спочатку витісняти, а потім і замінювати живе людське спілкування. Більш здоровий спосіб позбутися самотності — зустріч з друзями, розмови телефоном з рідними. Частіше обіймайтеся і розмовляйте зі своєю другою половинкою, і своїми дітьми, — не бійтеся проявляти свої почуття. Доведено, що для гарного настрою і почуття задоволеності людині необхідно обійматися від 8 разів на день. Таким чином, вам просто не вистачатиме часу, а головне — причин щось заїдати. А стосунки з рідними і друзями лише поліпшуватимуться.

    Просто почніть практикувати ці прості правила у своєму житті. Повірте, ви від цього нічого не втратите. Нічого, крім зайвих кілограмів.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.