• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чому людям не слід зовсім виключати цукор з раціону

    Опубликовано: 2022-06-10 07:24:42

    Краще помірно споживати цукор, ніж зовсім відмовлятися від нього.

    Нещодавно ворогом номер один усіх дієтологів був жир. До нього головною причиною усіх негараздів зі здоров’ям вважалася сіль. Тепер прийшла черга цукру: додати ложечку до кави просто непристойно, а кількість людей, які чітко вирішили з Нового року відмовитися від солодкого, здається, вже перевищила кількість тих, хто обіцяє кинути палити з найближчого понеділка.

    Так, звичайно ж, надмірне вживання цукру чудово підвищує ризик розвитку діабету другого типу. Так, правда і те, що ми їмо занадто багато солодкого і майже третину нашого раціону складають необов’язкові продукти — у тому числі шоколад, солодка газована вода і випічка, інформує Ukr.Media.

    Але річ у тім, що вам необов’язково повністю відмовлятися від цукру, щоб зробити своє харчування більш здоровим, набагато кращий ефект принесе збільшення частки овочів і фруктів у щоденному раціоні, відмова від фаст-фуду і напівфабрикатів, а також контрольоване вживання цукру.

    Не звикайте до дієт

    Дієти, що повністю виключають цукор, вимагають дотримуватися жорстких списків дозволених і заборонених продуктів, що може призвести до розвитку підвищеної тривожності та специфічного ставлення до їжі, коли людина, що сидить на дієті, занадто багато часу й уваги витрачає на те, щоб випадково не з’їсти щось заборонене.

    Численні дослідження підтверджують, що такі стресові дієти контрпродуктивні: у відповідь на стан хронічного стресу організм викидає у кров великі порції гормону кортизолу, який сприяє накопиченню запасів жиру — особливо в області живота. Крім того, постійне занепокоєння про їжу може призвести до розвитку тривожності й депресії, а також орторексії — стану, який характеризується підвищеною стурбованістю своїм харчуванням. Деякі дієтологи вважають орторексію першою сходинкою до серйозних розладів харчової поведінки.

    Їжте фрукти й пийте молоко

    Деякі дієти, які потребують повної й категоричної відмови від цукру, змушують своїх адептів виключити з раціону не просто безпечні, а необхідні продукти: наприклад, фрукти або молочні продукти, не підбираючи їм адекватної заміни. Наприклад, багато дієт рекомендують спершу повністю виключити з раціону фрукти і ягоди, а потім поступово повертати деякі з них. Найчастіше під харчову амністію потрапляють червоні й чорні ягоди, а от банани автори таких дієт вимагають заборонити назавжди. Між тим, практично всі фрукти — неоціненне джерело клітковини, вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які допомагають знизити ризик розвитку діабету, деяких видів раку і серцево-судинних захворювань.

    Відмова від фруктів не зробить вас здоровішими — навпаки, позбавить важливого і простого захисту від серйозних захворювань. Ще одна помилка адептів строгих дієт — відмова від молока і сиру, які нібито містять цукор. Але річ у тім, що натуральний цукор, який міститься у цих продуктах, не може нашкодити здоров’ю — а от відмова від вживання сиру і молока збільшить ризик розвитку остеопорозу. Нестача кальцію — це дуже небезпечно.

    Не бійтеся

    Їжте більше овочів, не відмовляйте собі у порції бобів або квасолі. Цілозерновий хліб і фрукти — ваші друзі, а не вороги. Так, усім нам, мабуть, можна було б їсти трохи менше цукру, але немає ніякої необхідності зовсім від нього відмовлятися. Насолоджуйтеся кожним ковтком какао і навіть шоколадним тортом — але, будь ласка, не щодня. І пам’ятайте: здоров’я — це не цифра на вагах або сантиметровій стрічці. Ваше ставлення до їжі настільки ж важливе, як і те, що ви їсте. Будьте здорові!

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.