• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна збирає підтвердження про насильницьку депортацію в рф, щоб скласти обвинувальний акт про геноцид – Венедіктова

    Опубликовано: 2022-06-06 09:45:34

    Україна документує докази про примусову депортацію українських дітей владою росії на територію країни-агресора, з метою скласти обвинувальний акт про геноцид. Про це в інтерв'ю Reuters заявила Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, передає УНН.

    Деталі

    Зазначається, що міжнародне гуманітарне право кваліфікує насильницьку масову депортацію людей під час конфлікту як воєнний злочин.

    Примусове переміщення дітей, зокрема, кваліфікується як геноцид – найсерйозніший із військових злочинів, відповідно до Конвенції про геноцид 1948 року, яка оголосила поза законом намір знищити — повністю або частково — національну, етнічну, расову чи релігійну групу населення.

    Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що Україна розслідує понад 20 справ про насильницьке переміщення людей до росії з різних регіонів країни з моменту початку вторгнення 24 лютого.

    Венедіктова відмовилася назвати кількість примусово переміщених дітей. Проте вже екс-уповноважений з прав людини України Людмила Денісова заявила в середині травня, що росія вивезла понад 210 000 дітей під час війни, які були депортовані проти їхньої волі.

    Видання пише, що у Кремлі відмовилися коментувати висловлювання Венедіктової про депортованих українців на російську територію. Раніше росія заявляла, що пропонує гуманітарну допомогу тим, хто хоче добровільно покинути Україну.

    Російське державне інформаційне агентство ТАСС процитувало неназваного співробітника правоохоронних органів, який повідомив, що кордон із російською федерацією перетнули понад 1,55 мільйона людей, які прибули з території України та Донбасу. Серед них понад 254 тисячі дітей.

    Венедіктова сказала, що розслідування у справі про геноцид, що охоплюють насильницьку депортацію дітей та інші дії, було направлено на території від північної України до Миколаєва та Херсона, на південному узбережжі. Але збирання доказів ускладнюється війною.

    “До цього дня ми не маємо доступу до території. Ми не маємо доступу до людей, яких ми можемо розпитати. Ми чекаємо, коли ця територія буде деокупована”, — сказала вона.

    Генпрокурор України заявила, що на даний момент виявлено понад 600 російських підозрюваних у військових злочинах і вже розпочато судове переслідування близько 80 з них, невелика кількість яких утримується як військовополонені.

    Додамо

    Щонайменше 724 дитини постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну, з них 261 дитина загинула.

    Єлизавета Калітвенцева

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.