• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Офіційно. ЄС запровадив шостий пакет санкцій проти Росії

    Опубликовано: 2022-06-03 14:30:49

    Країни Європейського Союзу офіційно запровадили шостий пакет санкцій проти Росії, куди увійшло часткове ембарго на російську нафту, відключення від SWIFT кількох російських банків і заборона на мовлення російської пропаганди. Про це у п'ятницю повідомила Рада ЄС.

    Основною складовою шостого пакету санкцій стала заборона на імпорт російської нафти морем. Ембарго набере чинності через шість місяців для нафти та через вісім місяців для нафтопродуктів.

    Тимчасовий виняток зробили для тих країн, які не мають виходу до моря й імпортують російську нафту через південну гілку трубопроводу "Дружба" (Угорщина, Словаччина, Чехія), а також для Болгарії та Хорватії. Ці країни отримали відтермінування на ембарго і зможуть продовжувати імпорт нафти та вакуумного газойля (нафтова фракція) морем довше, ніж решта членів ЄС.

    Відключення від SWIFT торкнеться Сбєрбанку, найбільшого російського банку, Московського кредитного банку, Россєльхозбанку, а також Білоруського банку реконструкції та розвитку.

    Євросоюз призупиняє мовлення російської пропаганди на території блоку. Це стосуватиметься трьох російських державних телеканалів: Росія РТР/РТР Планета, Росія 24, ТВ Центр International.

    Посилюються обмеження на експорт товарів і технологій подвійного призначення. Вони стосуватимуться як російських, так і білоруських компаній та організацій. Крім того, ЄС розширює перелік товарів і технологій, які заборонено буде експортувати до Росії. Серед них – 80 хімікатів, які можуть бути використані для створення хімічної зброї.

    Забороняється надання окремих послуг для Росії: бухгалтерських, рекламних та консультаційних, а також хмарних сервісів.

    Додаткові індивідуальні санкції стосуватимуться осіб, відповідальних за російські звірства в Бучі та Маріуполі; осіб, які підтримують війну; провідних бізнесменів; родичів олігархів та кремлівських чиновників; оборонних компаній і однієї з фінансових організацій.

    Поіменні списки будуть опубліковані в офіційному журналі ЄС трохи пізніше.

    Попередній, п'ятий пакет санкцій ЄС проти Росії було ухвалено два місяці тому, на початку квітня 2022 року. Туди увійшло ембарго на імпорт вугілля, заборону на операції з чотирма ключовими російськими банками та закриття європейських портів для суден із Росії.

    Андрей Водяный

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.