• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені розвіяли медичні міфи і помилки, в які довгі роки вірили навіть лікарі

    Опубликовано: 2022-05-30 08:08:57

    Найпоширеніші медичні омани.

    Незважаючи на те, що ми на 200% довіряємо людям у білих халатах, лікарі частенько демонструють невігластво. Ми підібрали найбільш популярні медичні помилки, в які досі вірять деякі лікарі, і сподіваємося, що таких залишилося дуже мало, інформує Ukr.Media.

    Мочити пробу Манту не можна

    До 1970-х років проби Манту не було, а була проба Пірке. Лікар робив на руці невеликі подряпини, на які наносився туберкулін. Будь-які водні процедури могли змити спеціальну речовину і спотворити результати проби Пірке, так що мочити її справді було не можна. Сьогодні пробу Пірке змінила проба Манту, тепер туберкулін вводять в середню частину передпліччя з внутрішньої сторони внутрішньошкірно, тобто будь-який контакт з водою виключений.

    Існують гіпоалергенні породи кішок і собак

    Науково підтверджений факт — алергія на кішок зустрічається вдвічі частіше, ніж на собак, і спостерігається у двох осіб зі ста. Але це зовсім не означає, що собаки більш безпечні з точки зору алергіка. Основний алерген в обох хвостатих — специфічний білок Can F1, який продукують шкірні залози тварини. Причому, цього подразника можна зустріти на шерсті, сечі, калі і слині кішки або собаки. Так що гіпоалергенність лисих котів — маркетинговий хід заводчиків.

    У 2011 році вчені зі Стенфорда провели дослідження, в якому проаналізували проби повітря з 78 будинків з нібито гіпоалергенними породами собак і з 65 будинків з іншими собаками. Зрозуміло, ніякої різниці в рівні алергену встановлено не було. Більш того, виявилася цікава закономірність: у довгошерстих тварин білок Can F1 виробляється активніше, ніж у короткошерстих.

    Поголене волосся відростає швидше, грубіше і темніше

    У клінічному дослідженні, датованому аж 1928 роком, ріст волосся на голених ділянках людського тіла порівнювався з ростом на неголених ділянках. Знову виросле волосся не було темніше чи густіше і не росло швидше. Пізніші це дослідження підтвердили. Ось у чому справа: коли волосся вперше з’являється після гоління, воно росте з тупим краєм зверху. З часом тупий край зношується, тому може здаватися, що воно товстіше, ніж є насправді. Волосся, яке тільки з’являється, може бути більш темнішим, тому що воно не встигло вигоріти на сонці. І ще цікавий факт: борода та інший волосяний покрив у блондинів зростає набагато швидше, ніж у темноволосих.

    Читання при тьмяному світлі псує зір

    Дослідники досі не знайшли жодних доказів того, що читання при слабкому освітленні викликає постійне пошкодження очей. Знизити гостроту зору, викликати втому очей — так. Але всі ці симптоми зникають після відпочинку.

    Сюди ж варто віднести і інший популярний міф, яким досі орудують деякі офтальмологи — дисплеї комп’ютерів, телефонів і планшетів не мають жодного впливу на гостроту зору. Більш того, не знайдено прямий зв’язок роботи за комп’ютером і короткозорістю. Важливе уточнення: для очей важлива однакова яскравість джерела зображення і навколишнього середовища, а що є тим самим джерелом — дисплей або книга, — не має великого значення.

    До речі, морква і чорниця не наділять вас орлиною гостротою зору. У чорниці справді багато вітамінів групи B, PP і C, каротин і інші мікроелементи, які необхідні нашій сітківці. Але щоб допомогти очам треба вживати не менше двох кілограм цієї ягоди в день. Теж відноситься і до моркви. Вже не знаємо, наскільки це буде ефективно для вашого зору, але кишечник ви собі точно прочистите.

    Потрібно пити два літри води в день

    Пити воду корисно і потрібно, але робити це треба з розумом. Якщо ви п’єте багато води натщесерце, то вона не засвоюється і проходить транзитом в каналізацію. У 2015 році вчені з Оксфорда провели дослідження, в якому порівнювався вплив на водний баланс організму різних напоїв: від коли до спеціальних розчинів. Найгіршим засобом підтримання балансу води виявилася… вода! Кращими стали чай, жирне молоко і фруктові соки. До речі, кола теж ефективніше води втамовує спрагу. Все дуже просто: в цих напоях містяться особливі речовини, які сприяють засвоєнню рідини, а у воді крім води нічого немає.

    Якщо ви фанат здорового способу життя і постійно п’єте звичайну воду між прийманнями їжі, то з точки зору організму це абсолютно теж саме, що виливати вміст пляшки прямо в унітаз. Для всіх інших рекомендується прислухатися до власного організму. Відчуття спраги — кращий сигнал поповнити водні запаси.

    Пізня вечеря сприяє повноті

    Запам’ятайте раз і назавжди — для схуднення важливо коригувати не час приймання їжі, а її кількість, тобто важливий добовий калораж. Для вашого організму не має ніякого значення, що ви з’їли на ніч смажену курку з картоплею: все це засвоїться точно так само, як і вранці або в обід. На сьогодні існує цілий оберемок наукових праць на цю тему, але дослідники з Массачусетського інституту США вирішили підійти до стереотипу про нічну ненажерливість з іншого боку. Вони вивчили взаємозв’язок між часом приймання їжі і загальним споживанням калорій у 59 осіб. Примітно, що люди, які їли ближче до ночі, вживали в день більше калорій, ніж ті, хто не їв після шести вечора. Тобто, нічні їдці схильні до переїдання.

    Інше дослідження підтвердило цей факт. Люди, які їли пізно вночі, споживали приблизно на 500 калорій на день більше, ніж ті, хто обмежував своє споживання денними годинами. З часом середній нічний їдець додав ще 4,5 кілограма. Іншими словами, повторимо в сотий раз: ви не наберете вагу, якщо будете просто їсти пізно, але згідно зі щоденними потребами в калоріях.

    І ще про харчове утримання заради стрункої фігури. У стані голоду зростає рівень кортизолу, який в прямому сенсі зжирає м’язи і не чіпає жир. Сенс такого схуднення? Чи не простіше дати травній системі попрацювати і наситити кров амінокислотами, необхідними для живлення скелетної і гладкої мускулатури, зберігши дорогоцінні м’язи?

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.