• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Газові сховища Росії майже повні, ЄС не повинен піддаватися на шантаж Путіна – Сорос

    Опубликовано: 2022-05-27 15:30:20

    Переговорна позиція Володимира Путіна не така сильна, як він удає, і Європі треба дочекатися, коли у Росії закінчиться місце в газових сховищах. Про це у листі до прем'єр-міністра Італії Маріо Драгі написав американський мільярдер Джордж Сорос, пише CNBC.

    Сорос пише, що Путін відверто шантажує Європу припиненням постачання газу.

    "Це саме він робив того року. Він накопичував газ у сховищах, а не постачав його до Європи. Це створило дефіцит, підняло ціни та принесло йому багато грошей. Але його переговорна позиція не така сильна, як він удає", – заявив Сорос.

    Мільярдер упевнений, що Європа теж має важелі впливу на Путіна, тому що вона його основний ринок збуту.

    "Російські сховища будуть заповнені до липня. Європа – його єдиний ринок. Якщо він не постачає газ до Європи, йому доведеться закрити свердловини в Сибіру, звідки йде газ. Мова про близько 12 000 свердловин. Щоб їх закрити, потрібен час. А якщо вони будуть закриті, розконсервувати їх буде важко через старість обладнання", – вважає Сорос.

    Водночас він визнав, що Європі треба терміново підготуватися до найгіршого сценарію, перш ніж використовувати свою силу на переговорах. "Без цього біль шоку раптової зупинки політично буде дуже важко витримати", – заявив Сорос.

    Аналітик консалтингової фірми Energy Aspects Леон Ізбіцкі погоджується, що російські сховища газу майже заповнені.

    "Росія увійшла в минулу зиму з рекордно високими запасами близько 72,6 млрд кубометрів і ставить ще вищу ціль на зиму 2022 року – 72,7 млрд кубометрів. Схоже на те, що Росія досягне цієї мети ще влітку", – заявив він.

    Перекинути "зайві" обсяги газу в Азію Росія не зможе через відсутність трубопроводів.

    Аналітики американської Citigroup вважають, що Росія цього року збільшить доходи від продажу газу в країни Європи до рекордних $100 млрд.

    Андрей Водяный

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.