• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЄС, США та Великобританія створили групу допомоги Україні у розслідуванні військових злочинів РФ

    Опубликовано: 2022-05-26 12:45:16

    Європейський союз, США і Великобританія оголосили про створення Консультативної групи щодо звірств (ACA) - механізму, покликаного забезпечити ефективну координацію дій сторін для залучення винних у звірствах у контексті російської агресії проти України.

    Як повідомляє Європейська служба зовнішніх зв'язків, головною місією групи стане підтримка підрозділів з розслідування військових злочинів Офісу генерального прокурора України.

    "ACA прагне впорядкувати зусилля з координації та комунікації, щоб забезпечити передовий досвід, уникнути дублювання зусиль та заохочувати оперативне направлення фінансових ресурсів та кваліфікованого персоналу для задоволення потреб ОГП як законного органу в Україні, відповідального за роботу з розслідування військових злочинів на своїй території", - йдеться у повідомленні.

    Зокрема, група з міжнародних експертів надаватиме консультації та підтримуватиме поточну діяльність підрозділів української прокуратури зі збору, збереження та аналізу доказів військових злочинів, у тому числі випадків сексуального насильства, та інших злочинів, скоєних російськими військовими на території України.

    Також вона допомагатиме у питаннях судово-медичної експертизи, складанні обвинувальних висновків та співпраці з міжнародними та національними механізмами підзвітності.

    "Досвідчені прокурори з військових злочинів, слідчі, військові аналітики, судово-медичні експерти та інші експерти, що базуються в регіоні, на постійній основі надаватимуть експертні знання, наставництво, поради та оперативну підтримку ОГП на місцях", - сказано в повідомленні.

    Крім того, для розширення можливостей відділу з розслідування військових злочинів ОГП та регіональних прокурорів щодо проведення ними розслідувань на місцях буде створено та розгорнуто кілька "мобільних груп правосуддя", які включатимуть як міжнародних, так і українських експертів.

    Зазначається, що співпраця з українськими правоохоронцями визначатиметься потребами влади самої України, і параметри такої підтримки розроблятимуться у тісній співпраці з ОГП.

    Вказано також, що нині міжнародна група експертів з військових злочинів з країн ЄС, США, Великобританії, а також інших країн базується в основному на південному сході Польщі, однак вони можуть оперативно задіюватися в Україні для роботи на місцях із співробітниками ОГП та іншими міжнародними партнерами.

    При цьому очікується, що, якщо дозволить безпекова ситуація, експерти та допоміжний персонал надалі повністю перемістяться в Україну.

    Нагадаємо, що за даними керівниці ОГП Ірини Венедиктової, ще станом на початок травня в Україні було відкрито понад 9 тисяч кримінальних проваджень, пов'язаних із військовими злочинами.

    Тимофій Бесп'ятов

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.