• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЄС готується до повного припинення постачання російського газу - Euractiv

    Опубликовано: 2022-05-18 09:15:40

    У політичному документі, який має бути ухваленим у середу, 18 травня, Європейська комісія закликає країни-члени ЄС активізувати підготовку до "повного припинення постачання російського газу", розглянувши надзвичайні заходи, такі як тимчасове обмеження цін на газ, з посиланням на проект документа Єврокомісії повідомляє EURACTIV, пише УНН.

    Деталі

    Після того, як у квітні росія припинила постачання газу до Польщі та Болгарії, Єврокомісія просить країни-члени ЄС підготуватися до повномасштабного "шоку щодо постачання".

    З середини березня природний газ торгується за ціною близько 100 євро/МВт-год, що в сім разів вище порівняно з довгостроковими середніми цінами, з періодичними піками на рівні 200 євро/МВт-год, викликаними головним чином браком поставок з росії. Це призвело до зростання цін на електроенергію, що значною мірою зумовлене резервним виробництвом електроенергії на газових електростанціях, пояснюється у статті.

    І хоча попередні заходи, вжиті восени, були розраховані на ситуацію із стійко високими цінами на газ, "у разі раптового великомасштабного або навіть повного припинення поставок російського газу, що веде до непомірно високих цін на газ та недостатнього постачання газу, може виявитися доцільним інший комплекс заходів", йдеться у проекті політичного документа.

    Першим серед нових заходів, які розглядають у Брюсселі, є пряме втручання в ринок із "максимальною регульованою ціною на природний газ, що постачається європейським споживачам і компаніям (гранична ціна у ЄС)", йдеться у проекті, отриманому EURACTIV.

    Хоча обмеження цін на газ негайно полегшить життя споживачам і запобігатиме інфляційному тиску на економіку, це викликає великі суперечки навіть усередині Європейської комісії.

    "Одним із основних негативних наслідків є те, що ми втрачаємо ціну як важливу інформацію про попит на газ під час кризи", — написав неназваний представник ЄС у тексті пропозиції, яка була надіслана на внутрішній розгляд до відділів Єврокомісії. "Ще один дуже важливий негативний ефект полягає в тому, що оголошення граничної ціни на газ під час надзвичайних ситуацій призводить сьогодні до зниження закачування до сховищ, чого необхідно будь-якими способами уникнути", - додав чиновник.

    Ці побоювання широко поділяються серед "зелених" у Європейському парламенті. Учені також застерігають від обмеження цін, заявляючи, що це призведе до виснаження газових сховищ та відлякає фірми від їх заповнення, пише видання.

    Раніше

    У ЄС закликали бути готовими до нових перебоїв у постачанні газу з рф.

    Юлія Шрамко

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.