Мандарин — найпопулярніший зимовий цитрусовий фрукт. Багато людей полюбляють його не лише за приємний солодкий смак і чарівний аромат, але й за його корисні властивості. На цьому ми зупинимося більш детально, інформує Ukr.Media.
Багате сортове розмаїття
Сьогодні на прилавках магазинів можна зустріти величезне розмаїття сортів і гібридів мандаринів, починаючи від класичних — абхазьких — і закінчуючи танжеринами та клементинами.
Можливо, деякі з них ви вже спробували на смак і зараз зрозумієте, про що йде мова. Так, наприклад, танжерини мають більш червонувато-помаранчеву шкірку. Таку незвичайну назву вони отримали завдяки назві своєї батьківщини, де ростуть — у Танжері (Марокко).
Клементини — це, мабуть, одні з найменших сортів мандаринів. У них глянсова шкірка більш глибокого помаранчевого кольору і невелика кількість кісточок. Вважається, що вони є гібридом мандаринів і солодких апельсинів.
Не вдаючись у подробиці сортових особливостей, зупинимося на корисних властивостях мандаринів.
Харчова цінність
Цей цитрусовий фрукт містить у своєму складі велику кількість поживних речовин. Лише у одному мандарині (88 г) міститься:
калорії — 47 ккал;
вітамін С — 68 % від рекомендованої добової норми споживання (РДНС);
клітковина — 2 г;
магній — 2,5 % від РДНС;
калій — 3 % від РДНС;
мідь — 4 % від РДНС;
залізо — близько 1 % від РДНС;
жир — 0,3 г;
білок — 0,7 г;
вуглеводи — 12 г.
Вітамін С, що міститься у мандаринах, позитивно позначається на імунітеті, ефективний у боротьбі з застудними захворюваннями і важливий для здоров’я шкіри та загоєння ран.
Велика кількість міді, що міститься у мандаринах, гарно позначається на виробленні еритроцитів і сприяє засвоєнню заліза. Завдяки міді відбувається транспортування кисню до наших тканин.
Клітковина, що входить до складу мандарина, сприяє травленню і у деяких випадках може перешкоджати появі серцевих захворювань та цукрового діабету.
Користь для жіночого і чоловічого здоров’я
Як ми вже говорили вище, мандарини є низькокалорійними, а речовини, що містяться у їх складі, прискорюють обмінні процеси. Це особливо важливо у боротьбі із зайвими кілограмами.
За умови регулярного вживання мандаринів у їжу нормалізується психоемоційний стан жінки, що допомагає впоратися з депресією.
Вітамін С міститься у складі багатьох косметичних засобів, що свідчить про позитивний вплив на шкіру.
Не менш корисні мандарини і для чоловічого здоров’я.
За умови систематичного вживання їх у їжу поліпшується робота передміхурової залози.
І ще мандарини нейтралізують негативний вплив токсинів, що є особливо актуальним для чоловіків, які палять.
Чим небезпечні мандарини
Кислота, яка міститься у складі мандаринів, з плином часу може надати згубний вплив на зубну емаль. Тому після вживання у їжу цитрусових рекомендується прополоскати рот водою і почистити зуби.
На відміну від цілісного фрукта цитрусовий сік містить менше клітковини. Вживати його потрібно у помірній кількості, оскільки у його складі багато калорій і фруктози, що сприяють збільшенню ваги і виникненню проблем з печінкою.
Не варто забувати, що плоди цитрусових можуть викликати алергію, здуття живота і загострення хронічних захворювань, оскільки у них міститься велика кількість клітковини.
Дорослій людині дієтологи рекомендують вживати не більше п’яти-семи мандаринів на день. Людям, що страждають на ожиріння, — не більше двох мандаринів на день, а за наявності підозри на алергію від цитрусових слід відмовитися.
Оскільки у мандаринах міститься кислота, дієтологи не рекомендують їсти цей фрукт натщесерце. Оптимальний час вживання: перша половина дня — п’ята година вечора.
У раціон малюків фахівці рекомендують вводити цитрусові не раніше трьох років, коли організм зміцніє і налагодиться робота шлунково-кишкового тракту.
Але якщо пам’ятати про усі перераховані вище рекомендації і вживати мандарини у їжу з розумом, тоді і приводів для занепокоєння за здоров’я не буде.