• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Болгарія просить виключення з нафтового ембарго ЄС, аналогічного Угорщині та Словаччині

    Опубликовано: 2022-05-10 09:45:01

    Болгарія може не підтримувати нові санкції Європейського союзу проти Росії, якщо балканська країна не отримає виключення із заборони на покупку російської нафти. Нафта потрібна для НПЗ в Бургасі, який належить російському "Лукойлу".

    Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Euractiv.

    У неділю уряди Європейського союзу наблизилися до узгодження жорстких санкцій проти Росії у зв'язку з її вторгненням в Україну, але запланували на понеділок додаткові переговори, щоб з'ясувати, як забезпечити, щоб країни, найбільш залежні від російської енергії, могли впоратися з ситуацією.

    "Наша позиція гранично ясна. Якщо буде виняток для деяких країн, ми теж хочемо отримати виняток. Якщо ні, ми не підтримаємо санкції. Але я не очікую, що до цього дійду, виходячи з поточних переговорів", - сказав віце-прем'єр Асен Василев

    Не мають виходу до моря Угорщина, Словаччина і Чеська Республіка, які сильно залежать від російської нафти, що поставляється по трубопроводах радянської епохи, стикаються з проблемою забезпечення альтернативних джерел і просять про скасування заборони. Болгарія також зажадала виключення.

    Європейська комісія в п'ятницю запропонувала внести зміни в спочатку заплановане ембарго на російську нафту, щоб дати трьом країнам більше часу для зміни своїх поставок енергоносіїв, в той час як Болгарії не було запропоновано ніяких поступок, повідомили джерела в ЄС.

    Раніше Радослав Рибарскі, голова Комітету національних зборів з енергетики, заявив, що Болгарія хоче дворічної відстрочки, перш ніж приєднатися до ЄС і заборонити імпорт російської нафти.

    Він сказав, що до Болгарії слід застосувати ті ж аргументи, що і до Угорщини та Словаччини, оскільки нафтопереробний завод в Бургасі не може працювати повністю без російської нафти.

    Очікується, що Європейська комісія дасть відповідь Болгарії до кінця наступного тижня.

    Болгарський нафтопереробний завод в місті Бургас на Чорному морі, найбільший нафтопереробний завод на Балканах, належить російській нафтовій корпорації "Лукойл". НПЗ в даний час використовує 50% російської нафти і 50% імпорту з Близького Сходу.

    ОЛЕКСАНДР БІЛОУС

    Інф. rbc.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.