• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Хронічна втома: яка вона буває та як з нею боротися

    Опубликовано: 2022-05-08 06:34:08

    Втома може виникати з різних причин. Ми заганяємо себе на роботі, звалюємо всі обов’язки по дому, мало спимо і відпочиваємо. Щоб позбутися хронічної втоми, слід зрозуміти причини її виникнення і визначити її тип, інформує Ukr.Media.

    Виділяють 5 основних типів втоми.

    Професійна втома

    Якщо ваша робота не приносить задоволення, вам складно впоратися з колом обов’язків, які звалив на вас начальник, з колегами не вдається знайти спільну мову — все це приносить тільки негативні емоції. Отже, весь вантаж, який ви тягнете на собі буде сприйматися як професійна втома.

    Як справлятися

    Ви не горите бажанням змінювати роботу? Тоді варто знайти позитивні моменти на тому місці, де працюєте зараз.

    Ваш керівник не помічає ваших успіхів. Спробуйте виступити ініціатором розмови. Покажіть свою значущість в виконаній роботі, поясніть йому, скільки часу вам знадобиться на доопрацювання поставлених завдань. Можливо, керівник прислухається до вас і забезпечить необхідними умовами для повноцінної праці.

    Емоційна втома

    Вас спіткало почуття пригніченості. Ви впевнені, що нічого не встигаєте, все валиться з рук. Ви незадоволені собою і тим, що робите. Справи накопичуються, а ви ніяк не можете набратися сил, щоб взятися за їх виконання. Так виглядає емоційна втома.

    Як справлятися

    Навчіться грамотно розподіляти свої сили. Не беріться за ті завдання, з якими не зможете впоратися. Обмежте себе малими завданнями, але такими, які ви із задоволенням доведете до результату, який вас порадує. Так ви збережете гарний настрій і сили.

    Харчова втома

    Ви дуже любите побавити себе різними смаколиками, зазвичай, не зовсім корисними. Ось лише після цього ви відчуваєте млявість, вам складно приступити до справ. Важка їжа при перетравленні вимагає багато енергії. І всі енергетичні ресурси, які потрібні для успішної діяльності йдуть на переробку їжі.

    Як перемогти

    Приймайте їжу 4-5 разів на день. На сніданок споживайте повільні вуглеводи (висівки, каші, фрукти). Така їжа забезпечить заряд енергії на весь день. В обід і вечерю балуйте себе білковою їжею і овочами. Відмовтеся від частих перекусів і дотримуйтесь питного режиму, який допоможе позбутися організму від шлаків і токсинів.

    Фізична втома

    Навіть якщо після невеликих фізичних навантажень ви падаєте без сил — це тривожний дзвіночок. Організм дає вам зрозуміти, що ваша фізична форма вимагає особливої уваги.

    Як справлятися

    Вам варто почати з простих тренувань — це ходьба, плавання, їзда на велосипеді. Не варто себе навантажувати фізичними вправами відразу і у великій кількості. Вводьте навантаження поступово, дайте організму можливість звикнути до них.

    Втома через поганий сон

    Вас відвідують тривожні думки, які не дають вам спокійно заснути або ви навантажили себе такою кількістю роботи, що лягаєте тільки під ранок. Подібний образ провокує поганий сон, який згодом відіб’ється на вашому самопочутті не кращим чином. Ви почуватиметеся втомленими, і занепад сил буде супроводжувати вас весь день.

    Як справлятися

    Налагодьте свій режим дня. Не навантажуйте себе зайвими обов’язками, які можна передоручити. Намагайтеся лягати в той самий час. І сну приділяйте не менше 8 годин на добу. Запам’ятайте, ваш спокійний сон забезпечить зарядом енергії, позитивними емоціями і ніяка втома вам не загрожує.

    З’ясуйте причини, за якими вас часто супроводжує занепад сил. Після їх виявлення дотримуйтесь рекомендацій, даних вище. Це забезпечить вас гарним настроєм. Підвищить продуктивність на роботі і допоможе домогтися поставлених цілей.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.