• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЄС може запропонувати Угорщині більше часу та грошей задля згоди на нафтове ембарго проти рф

    Опубликовано: 2022-05-09 09:30:19

    ЄС розглядає можливість надання Угорщині додаткового часу та грошей для адаптації до ембарго на російську нафту після того, як переговори про плани Брюсселя щодо санкцій "зайшли в глухий кут". А до заборони ЄС на російський газ ще далеко, заявив Верховний представник Європейського союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель у коментарі Financial Times, пише УНН.

    Боррель сказав виданню, що розуміє, чому Угорщина, Словаччина та Чехія пручаються планам Європейської комісії щодо шостого пакету санкцій ЄС проти Москви. Три країни покладаються на трубопровід "Дружба", яким йде нафта з росії.

    Цитата

    "Я розумію їхню позицію. Якби я був на їхньому місці, я сказав би: "Послухайте, у мене проблема". Це не злий намір", - прокоментував Боррель позицію Будапешта.

    "Це питання часу та питання грошей. Ми не можемо виносити на обговорення пропозиції, які не відповідають реальності", - додав голова дипломатії ЄС.

    Деталі

    Дипломати очікують, що всім трьом країнам буде дано більше часу, щоби відмовитися від російської нафти в нових пропозиціях Єврокомісії, виконавчого органу ЄС, у п'ятницю. "У той час як більшості країн доведеться заборонити російську нафту протягом шести місяців, Угорщині та Словаччині – до кінця 2024 року. Чеській Республіці буде запропоновано заборонити її до червня 2024 року, що має задовольнити Прагу", - відзначає видання.

    Боррель додав, що посли країн-членів ЄС у Брюсселі матимуть вихідні для досягнення угоди, але якщо тупикова ситуація залишиться, він запропонує передати це питання європейським міністрам закордонних справ.

    Він також сказав, що у ЄС зіткнулися з "об'єктивною проблемою", і що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не просто намагався створити проблеми.

    "Це не тому, що Угорщина ближча до Москви", — сказав він.

    "Ми маємо враховувати конкретну ситуацію в кожній країні. Угорщина – країна, яка не має виходу до моря. Немає жодної іншої труби, якою нафта доставляється в Угорщину, крім тієї, яка йде з росії і йде прямо на їх НПЗ, яка створена з урахуванням фізичних характеристик російської нафти", - додав Боррель.

    За його словами, те, що можна змінити у пропонованому пакеті санкцій, - це час та гроші.

    "Скільки коштує підготувати цей нафтопереробний завод до переробки іншого сорту нафти?" Питання грошей "не на столі, але я не здивуюсь, якщо хтось скаже: "Щоб переробити інший сорт нафти, мені потрібно зробити багато інвестицій", додав голова дипломатії ЄС.

    Боррель сказав, що було б краще досягти угоди та діяти швидко, оскільки на ці країни припадає лише невелика частина попиту на нафту в ЄС із боку росії. "Це не важлива частина торта з точки зору обсягу", - прокоментував він.

    Він також зауважив, що Греція стурбована пропонованою забороною щодо суден, що перевозять російську нафту, оскільки має великий танкерний флот. Їхній аргумент, за його словами, звучав так: "Якщо я цього не зроблю, це зробить хтось інший, тож я втрачу бізнес, не завдавши шкоди росії". "Але якщо ми дозволимо нашим човнам транспортувати російську нафту кудись ще, це виглядає не дуже гарно. Це суто політична ситуація", зазначив він.

    Про можливе газове ембарго

    За його словами, до заборони ЄС на російський газ, на яку припадає 40% попиту ЄС, ще далеко, тому що це життєво важливо для багатьох промислових секторів, включаючи нафтохімічну.

    Німеччина ще не має можливості імпортувати скраплений природний газ як альтернативу.

    "Ця проблема може бути вирішена і буде вирішена, але вона не буде вирішена за одну ніч", - сказав Боррель.

    Доповнення

    4 травня в ЄС офіційно анонсували шостий пакет санкцій проти росії за її вторгнення в Україну, який передбачає покарання за звірства в Бучі, поетапне нафтове ембарго та відключення Сбєрбанку від SWIFT.

    Посли ЄС поки не дійшли згоди щодо нафтового ембарго проти рф.

    За повідомленнями, посли ЄС збираються знову зустрітися 6 травеня, щоб влагодити розбіжності щодо санкцій проти рф: проблема у питанні нафтового ембарго для Угорщини, Словаччини, Болгарії та Чехії, а також зі списками певних імен.

    Юлія Шрамко

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.