Яку користь отримує організм людини від спецій. Спеції можуть принести багато користі людині.
У світі харчових продуктів мало речей, які викликають більш сильну думку, ніж спеції. Ви надаєте перевагу м’якій сальсі, середній або гарячому варіанту? На щастя для людей, які полюбляють спеції, а не тільки перець чилі, наука працює на їх користь. Такі спеції, як кориця, куркума, часник, імбир і кмин, а також перець чилі, мають безліч корисних для здоров’я властивостей:
Гостра їжа сприяє довголіттю
Гостра їжа за умови споживання 6-7 днів на тиждень — навіть один раз на день — знизила рівень смертності на 14 відсотків, згідно з великим дослідженням, проведеним у 2015 році Гарвардським і Китайським національним центром з контролю і профілактики захворювань, інформує Ukr.Media.
Гостра їжа прискорює метаболізм
Дані численних досліджень показують, що деякі спеції, такі як кмин, кориця, куркума, перець чилі, можуть підвищити швидкість метаболізму у спокої і знизити апетит. Одне дослідження також показало, що куркума пригнічує ріст жирової тканини у мишей. Ефект м’який, тому додавання кориці у булочку, ймовірно, не допоможе скинути вагу. Але якщо ви досягли плато на своєму шляху до зниження ваги, можливо, варто спробувати додати у їжу трохи приправ.
Спеції борються із запаленнями
Куркумін, що міститься у складі куркуми, може зменшити запалення в організмі. У аюрведичній медицині протизапальні властивості імбиру і часнику століттями використовувалися для лікування ряду захворювань, таких як артрит, аутоімунні захворювання і навіть головний біль та нудота.
Спеції можуть навіть допомогти у боротьбі з раковими клітинами
Доведено, що капсаїцин, активний компонент перцю чилі, уповільнює і руйнує ракові клітини. Дослідження UCLA показало, що капсаїцин пригнічує ріст клітин раку простати у мишей, залишаючи здорові клітини неушкодженими.
Спеції допомагають вбивати бактерії
Було доведено, що кмин і куркума мають потужні антиоксидантні та антимікробні властивості. Це означає, що їх можна використовувати проти шкідливих бактерій в організмі.
Хоча раніше вважалося, що гостра їжа може призвести до виразки, сучасні дані підтверджують, що капсаїцин забезпечує захист від збудника виразки, H. pylori. Капсаїцин також діє як болезаспокійливий засіб за умови місцевого застосування або проковтування. Проте, якщо ви вперше вживаєте гостру їжу, збільшуйте її кількість поступово, щоб звести до мінімуму небажані симптоми.