• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чому важливо регулярно вживати продукти з поліфенолами

    Опубликовано: 2022-04-30 08:08:53

    Чому важливо регулярно вживати продукти з поліфенолами. Продукти з поліфенолами приносять чимало користі для здоров’я людини.

    Поговоримо про поліфеноли — речовини, що захищають від УФ-променів. Вони стимулюють імунну систему і зменшують ризик появи запалень, інформує Ukr.Media.

    Поліфеноли — це поживні речовини на рослинній основі, що володіють біологічно активними властивостями. Найчастіше вони мають гіркий присмак і яскравий колір.

    У рослин ці біологічно активні сполуки виконують ключові функції — забезпечують антиоксидантну дію — захищають від ультрафіолету, запобігають і нейтралізують атаки шкідників.

    На людей вплив трохи складніший: поліфеноли дозволяють запускати біохімічні процеси, які призводять до профілактики захворювань, очищення від токсинів, прискорення метаболізму та інших корисних механізмів.

    Види поліфенолів

    Залежно від їх хімічної структури поліфеноли поділяються на 4 групи:

    Флавоноїди

    Вони містяться у фруктах, зеленому чаї, бобових, червоному вині і овочах. Вони беруть участь у видаленні вільних радикалів і боротьбі із запаленнями.

    Стильбени

    Вони містяться у винограді, арахісі і червоному вині. Надають нейропротекторну дію.

    Лігнани

    Ці сполуки містяться у водоростях, злаках, насінні льону, бобових. Стимулюють метаболічні процеси.

    Феноли

    Вони містяться у чорниці, яблуках, кориці, каві, ківі і чаю.

    У чому переваги поліфенолів?

    Сприяють травленню

    Завдяки своїм протизапальним властивостям поліфеноли можуть ефективно лікувати виразку, діарею та інші кишкові запальні захворювання. Найкращі результати у цьому показують екстракти зеленого чаю, які надають антибактеріальну активність.

    Прискорюють метаболізм

    Катехіни, ресвератрол, антоціани, куркумін та інші поліфеноли впливають на процеси, що беруть участь у метаболізмі, виробленні енергії, і купірують схильність до ожиріння. Якщо бути точнішими, вони пригнічують абсорбцію жиру, стимулюють ліполітичні процеси і запобігають окисленню ліпідів, які викликають запалення.

    Знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань

    Поліфеноли можуть надавати імуномодулюючу і судинорозширювальну дію, що також сприяє зниженню ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Взагалі поліфеноли пригнічують прозапальну активність на молекулярному рівні, збільшують доступність оксиду азоту і підтримують кров’яний тиск. Основний клас, який у цьому задіяний, — флавоноїди, поширені у ягодах, напоях, шоколаді, цитрусових і взагалі у червоних овочах.

    Зменшують запалення

    Оскільки хронічні запалення у організмі можуть викликати нейродегенеративні розлади, діабет II типу, атеросклероз та інші захворювання, регулярне вживання поліфенолів може зменшити ризик розвитку цих синдромів. Поліфеноли видаляють вільні радикали, контролюють клітинну активність у прозапальних клітинах, а також збільшують активність ферментів, відповідальних за запалення. Дослідження показують, що вживання трьох чашок чаю на день вже знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 11 %. Якщо поліфеноли приймати щодня, то можна знизити ризик виникнення деменції, старішання і нейродегенеративних захворювань, таких як хвороби Альцгеймера і Паркінсона. А ось якщо ви будете їсти фрукти на обід, то з більшою ймовірністю уникнете вікової втрати кісткової маси.

    Допомагають профілактувати рак

    Більшість поліфенолів — куркумін, антоціани та інші сполуки — відомі своєю протираковою активністю. Вони допомагають налагоджувати сигнальні відгуки, пов’язані зі станом клітин. Крім того, вони здатні втручатися у процес утворення ракових клітин, викликаючи їх загибель і зменшуючи пухлинне навантаження на організм. Водночас деякі з них можуть негативно впливати на гормони, тож приймати їх потрібно обережно.

    У яких продуктах найбільше поліфенолів?

    Фрукти та овочі

    Відмінна новина полягає у тому, що хоча б раз на день ми вживаємо овочі або фрукти. Вони є природними джерелами різних поліфенолів, таких як гідроксибензойна, галова, кавова, кумарова кислоти, антоціани і багато інших.

    Вміст поліфенолів у продуктах (мг/100г):

    картопля — 20-38;
    пекінська капуста-30-60;
    баклажани — 120-132;
    біла цибуля — 35-120;
    помідори — 1,5-20;
    броколі — 4-10;
    селера — 2-14;
    абрикоси — 2,5-5;
    лимонний сік — 5-30 (100 мл);
    виноград — 1,75-3;
    яблука — 2-12;
    ожина — 8-27;
    чорниця — 200-220;
    сливи — 28-230.
    Спеції і трави

    Звичайні приправи, які ви використовуєте для посилення смаку своєї їжі, також можуть бути відмінним джерелом поліфенолів. Причому приготування їх на вогні або у мікрохвильовці лише збільшує антиоксидантний потенціал завдяки додатковому виділенню поліфенолів від тепла. А ось сухе нагрівання, смаження і гриль, навпаки, зменшують їх антиоксидантні властивості.

    Найбільше поліфенолів у коріандрі, кропі, орегано, петрушці, розмарині, кориці, гвоздиці, імбирі, мускатному горіху і куркумі.

    Горіхи і боби

    Поліфеноли, які містяться у горіхах і бобових, також володіють нейропротекторними, протипухлинними і антидіабетичними властивостями. Найбільш корисними можна вважати сочевицю, а також деревні горіхи: фісташки, волоські, кеш’ю і фундук.

    До речі, в оливковій олії теж містяться поліфеноли, що володіють високими кардіозахисними властивостями. Вони можуть бути засобом для боротьби з опіками, викликаними ультрафіолетовими променями. Якщо ви не хочете купувати засоби після засмаги в аптеці, можете використовувати креми на основі поліфенолів або навіть з додаванням оливкової олії.

    Напої

    У чаї, каві і какао міститься майже найбільша кількість поліфенолів у раціоні, оскільки вони утворюються під час ферментації і обсмажування.

    Хлорогенові кислоти та інші активні інгредієнти у каві можуть знизити ризик розвитку діабету 2 типу, декількох видів раку, серцево-судинних захворювань, хвороб Альцгеймера і Паркінсона.

    Чай же багатий на катехіни зі схожими властивостями. Червоне вино — продукт з найбільшим вмістом флавоноїдів, які здатні збільшувати тривалість життя.

    Чи є протипоказання?

    Звичайно ж, не варто зовсім змінювати свій раціон, щоб харчуватися лише поліфенолами. Надмірне їх вживання здатне негативно відбитися на здоров’ї вашого тіла.

    Ізофлавони можуть впливати на біосинтез гормонів щитоподібної залози і активність естрогену. Якщо ви відчуваєте проблеми з дисбалансом гормонів, з дієтою потрібно бути обережнішими.

    Також варто пам’ятати про те, що надмірне вживання поліфенолів може погіршити анемію у тих, хто не їсть м’ясо і м’ясні продукти.

    Слід обережно споживати поліфеноли, якщо ви вживаєте препарати для розрідження крові та НПЗП, наприклад гепарин, диклофенак, ібупрофен та аспірин.

    Скільки поліфенолів потрібно споживати?

    Через їх різноманіття і складні біохімічні процеси чітке дозування виявити неможливо, проте вчені виявили просту схему для досягнення позитивного ефекту. Достатньо дотримуватися політики «5 на день», щоб отримати максимальну користь і не нашкодити своєму здоров’ю.

    Це означає, що протягом дня вам варто їсти 5 порцій фруктів, овочів або горіхів для отримання своєї дози поліфенолів.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.