• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тільки іноземна допомога не зможе вирішити проблему інфляції в Україні. Потрібна підтримка виробництва, – Андрій Волков, фінансист

    Опубликовано: 2022-04-27 16:00:22

    Андрій Волков, засновник та керуючий партнер групи компаній «Інвестохіллс» вважає, що велика підтримка з-за кордону, яку у вигляді грантів та кредитів надають Україні міжнародні партнери, частково допоможе збалансувати бюджет (скорочення дефіциту, соцвиплати тощо) та утримати валютний курс. Але, на жаль, не зможе повністю вирішити проблему включеного «друкарського верстата», тобто росту інфляції. Про це він написав у своїй колонці у виданні Mind.

    «Теоретично можна закуповувати імпортні товари за долари, завозити їх в Україну та забезпечувати таким чином емісію гривні. Але через війну виникли величезні складнощі з логістикою. Причому як у імпортерів, так і в експортерів», - констатує фінансист.

    Він нагадує, що левова частка товарообігу України проходила через морські порти. А оскільки практично всі вони заблоковані російськими військовими (крім невеликих портів Ізмаїла та Рені), аграрії фізично не можуть відправити зерно та олійні культури до Китаю, Індії, Єгипту, Туреччини тощо. Не менше проблем і в імпортерів, багато з яких втратили налагоджені ланцюжки постачання товарів в Україну.

    «У такій ситуації виходом стала б повна переорієнтація вантажних потоків на залізничний та автомобільний транспорт. Але пропускна здатність такого логістичного ланцюжка в рази нижча, ніж при доставці морем. Це буде дорого та повільно. Отже, ми не зможемо забезпечити себе достатнім обсягом імпорту навіть за наявності валюти всередині країни. Зрештою, це знову ж таки призведе до інфляції. І не лише до гривневої, а й до «доларової», - каже Андрій Волков.

    Причому валютна інфляція, за його словами, особливо яскраво проявиться на тлі фіксованого курсу, який підтримується виключно силами Національного банку та тими адміністративними інструментами, які він застосовує.

    «З урахуванням обсягів валютного ринку, сум міжнародної допомоги та кредитів у іноземній валюті НБУ зможе утримувати курс гривні досить довго. Але при цьому він не зможе таргетувати інфляцію, і її спіраль невблаганно розкручуватиметься», - прогнозує бізнесмен.

    За його оцінками, споживча інфляція у 2022 році становитиме близько 30%. Щоб стримати ціни та не допустити їхнього неконтрольованого зростання фінансист бачить три сценарії.

    «Найгірший сценарій – це різке скорочення споживання товарів. Більш «м'який» варіант – відновлення імпорту при безперервному потоці коштів з боку іноземних партнерів у обсягах, достатніх для підтримки такого імпорту. І це цілком реально здійснити, якщо вдасться досягти розблокування портів. Але найправильніший шлях – це перезапуск української економіки та виведення виробництва на рівень, який відповідатиме внутрішньому попиту», - каже бізнесмен.

    Ольга Петрів

    Джерело: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.