Останнім часом стали часто згадувати про глютен, коли мова заходить про здорове харчування або харчові алергії. Наприклад, багато говорять про непереносимість глютену, інформує Ukr.Media.
Що треба знати про глютен
Глютен — це складний білок, що складається з елементів гліадин і глютенін, які містяться в більшості злакових і хлібі. По суті, це клейковина, яка пов’язує тісто в хлібі та інших хлібобулочних виробах, надає їм еластичну консистенцію, підвищує пористість готового виробу.
Непереносимість глютену — це несприятлива реакція організму на глютен, що призводить до таких симптомів, як здуття живота і запор, однак ці проблеми не загрожують життю.
Ознаки непереносимості глютену
Є кілька найбільш частих ознак, які виникають кожен раз після вживання продуктів, що містять глютен:
діарея або запор;
здуття живота;
болі в животі;
утома;
нудота;
головний біль.
Також фахівці відзначають вторинні ознаки, які іноді можуть проявлятися при глютеновій непереносимості, але необов’язково:
біль в суглобах і м’язах;
депресія і тривожність;
плутанина в голові;
сильний біль в животі;
анемія.
Продукти, які треба виключити з раціону
Після того, як було виявлено непереносимість глютену, слід переглянути свій раціон харчування, щоб виключити його споживання. Перш за все, варто звернути увагу на цей список продуктів, в яких точно є глютен:
пшениця і будь-які похідні з неї (зародки пшениці, булгур, кускус, полба, манна крупа);
ячмінь, включаючи солод;
вівса;
жита.
Відповідно, страви з цих продуктів містять глютен і повинні бути виключені з їжі:
макаронні вироби;
хліб і випічка;
оладки (млинці);
соуси і підливи.
Хоча залежно від стану здоров’я можливе вживання їх в невеликій кількості. Річ у тім, що цінність від дотримання безглютенової дієти для організму людини ще не має вагомих доказів. Точно так само немає їх для тверджень про те, що споживання глютену має несприятливі наслідки для здоров’я.
Мабуть, кожному треба знайти золоту середину в цьому питанні після консультацій з лікарем.
e-news.com.ua