• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вік, добробут, освіта, місце проживання: від чого залежить рівень щастя українців

    Опубликовано: 2022-02-11 18:00:36

    У грудні 2021 року щасливими або скоріше щасливими себе відчували 71% жителів України. Ще 13% почувалися частково щасливими, частково ні, і 15% скоріше або зовсім не вважали себе щасливими.

    Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані опитування КМІС.

    У порівнянні з минулим роком рівень щастя в Україні практично не змінився (у квітні 2020 року частка щасливих становила 68%, різниця у межах похибки), і лишається вищим, аніж у період 2015-2017 роках.

    "Зростання рівня щастя після 2017 року значною мірою пов'язане із покращенням матеріального становища населення у цей період", - зазначають соціологи.

    Рівень щастя лишається неоднаковим для різних категорій населення країни.

    За віком:

    Рівень щастя є найвищим серед молодих людей віком 18-39 років (81%) та з віком зменшується, зокрема у групі віком 40-59 років щасливими є 67%, серед людей старше 60 років - 62%.

    За рівнем добробуту:

    Багатші люди, як правило, частіше кажуть, що вони щасливі, ніж бідні. Серед людей із низьким достатком (не вистачає на їжу або вистачає лише на їжу) щасливими себе вважають 56%, серед людей із середнім достатком (вистачає на їжу, одяг, можуть дещо відкладати) - 76%, серед людей із високим достатком (можуть дозволити собі дорогі покупки без особливих складнощів) - 86%.

    За рівнем освіти:

    Освіта має позитивний вплив на усвідомлення себе щасливим - чим вища освіта, тим вищий рівень щастя. Так, серед людей з неповною середньою освітою, щасливими себе вважають 61% опитаних, серед людей з вищою освітою - 79%.

    За місцем проживання:

    Дещо більше щасливих людей - серед мешканців західних областей (75%), і менше - в південних областях (66%), на сході (69%) і в центрі (71%). Попри це, міські жителі на загал більш щасливі (72%), аніж ті, хто живе в сільській місцевості (67%).

    За статтю:

    За самооцінкою, чоловіки і жінки загалом приблизно однаковою мірою щасливі: серед чоловіків щасливими себе назвали 69%, серед жінок - 72% (різниця - у межах похибки).

    Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування 3-11 грудня 2021 року по всій Україні за виключенням окупованих Росією територій. Методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитаний 2000 респондентів. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 2,4%.

    Нагадаємо, за даними опитування Gallup International, попри те, що більшість населення України (51%) задоволена власним життям, в Індексі щастя Україна (+20%) посідає 38 місце з 44-х. Таким чином українці входять до топ-10 найнещасливіших націй світу.

    ОЛЕКСАНДР БІЛОУС
     
    Инф. rbc.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.