• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Енергетична безпека. Україна вже краще підготовлена ​​до будь-яких конфліктів – Боррель

    Опубликовано: 2022-02-07 16:00:58

    Європейський Союз разом із США та іншими партнерами виступають проти використання енергопостачання як зброї та геополітичного важелю. Про це йдеться у блозі Високого представника ЄС Жозепа Борреля, який у неділю ввечері було оприлюднено на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

    "Нещодавня спільна заява ЄС-США про енергетичну безпеку вже заклала основи для стійкості проти цінових шоків у майбутньому та геополітичної напруги навколо трансатлантичної енергетичної безпеки. Ми маємо намір забезпечити енергетичну безпеку ЄС та наших сусідів, включно з Молдовою, Україною та Західними Балканами", – йдеться у повідомленні.

    За словами Борреля, найгострішою залишається проблема безпеки постачання газу. Це означає необхідність європейської сторони більше працювати над диверсифікацією джерел та шляхів постачання газу. Він також наголосив, що разом ЄС та США можуть ефективно вирішувати короткострокові проблеми енергетичної безпеки й водночас просуватися до загальної стратегічної мети розвитку економіки з нульовими викидами та значного скорочення залежності від вуглецевого палива.

    У заяві наголошується, що США вже зараз є найбільшими постачальниками зрідженого газу на ринок ЄС, і ця співпраця активно розвивається. Окрім США, Євросоюз веде переговори про збільшення постачання газу LNG з Норвегією, Катаром, Азербайджаном, Алжиром та іншими країнами з метою збільшення постачання та одночасно працює над збільшенням власних можливостей ЄС у прийнятті та ефективному використанні такого енергоресурсу.

    "У той час як ми шукаємо шляхи для досягнення власних енергетичних та кліматичних цілей ЄС, ми маємо зробити те саме для України. У вимірі енергетичної безпеки, Україна сьогодні вже краще підготовлена ​​до будь-якого конфлікту. Що стосується решти Європи, справжня енергетична безпека може прийти лише через великі інвестиції у внутрішні відновлювані джерела та найкраще взаємне поєднання ринку ЄС", – сказав Боррель.

    За його словами, енергетична Рада ЄС-США дозволить шукати тіснішу координацію у реформах енергетичного ринку, які необхідні для України для посилення корпоративного управління та прозорості з огляду на синхронізацію України з європейськими електричними мережами, заплановану на 2023 рік. "Ми також працюватимемо над збільшенням можливості реверсного постачання в межах наявної газотранспортної інфраструктури", – додав представник ЄС.

    Наталия Софиенко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.