• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як правильно перекушувати та одночасно знижувати рівень стресу в організмі

    Опубликовано: 2022-02-06 15:28:31

    Харчування і стрес тісно пов’язані один з одним. За відсутності правильного збалансованого раціону дуже ймовірно, що ви зіштовхнетеся з більш високим рівнем стресу. Особливо це є актуальним для осені — часу, коли наздоганяє депресія, туга, коливання настрою. Тому важливо дотримуватися раціонального харчування, а також влаштовувати усвідомлені перекуси. Детальніше про їжу і стрес ми розповімо нижче, інформує Ukr.Media.

    Як пов’язані їжа і стрес

    За останні кілька років порції їжі у середньостатистичної людини істотно збільшилися, у ресторанах і закладах громадського харчування — розміри їжі стали також більшими. Усе це призводить до того, що людина споживає значно більше калорій, а це стає істотним ризиком розвитку ожиріння. Уся справа у стресі, у стані якого перебувають люди.

    Стрес провокує зміну харчової поведінки у людини. Зазвичай у такій ситуації люди поглинають їжу екстрено — фастфуд, швидкі перекуси, обід за 5 хвилин, оброблені продукти, їжа перед телевізором. Впізнаєте себе? Такі звички лише підсилюють стрес.

    Нерідко наслідком розвиненого стресу є саме переїдання. Туга? Біжимо до холодильника. Радість на хвилину? Слід відзначити шматочком торта. Депресія або дратівливість? Терміново треба заїсти цей стан. Ви негайно задовольняєте свою потребу, адже їжа зараз легкодоступна, смачна. Однак рідко хтось замислюється про наслідки своєї харчової поведінки.

    Є кілька моментів, які варто пам’ятати про зв’язок стресу і їжі. Перший — через стрес людина їсть більше, навіть не усвідомлюючи, що коїть. Кортизол збільшує скупчення жиру. Другий — стрес провокує тягу до солодкого і жирного. І нарешті, через стрес жир росте у черевній порожнині, а це може викликати розвиток серцевих хвороб, діабету 2 типу, високий тиск і передчасний летальний результат.

    Що робити з їжею за наявності сильного стресу

    У першу чергу потрібно приділити увагу усвідомленому харчуванню. Це означає, що під час прийому їжі важливими є неспішність, сконцентрованість на їжі. Хоча б один прийом їжі на день має бути нешвидким. І йдеться зараз про усвідомлений перекус, про правила якого читайте нижче:

    Відвідайте продуктовий магазин і візьміть там один-два овоча

    Ретельно обирайте продукти — вони мають бути свіжими, запашними, з гарним кольором і текстурою.

    Правильно налаштуйтеся на наступний прийом їжі

    Помийте, видаліть непотрібні частини овоча. Під час виконання цих дій можете уявляти собі, як зростав цей овоч, як він опинився на вашій кухні. І найголовніше — подякуйте людям і природі за те, що можете їсти смачну їжу.

    Готуйте овочі з любов’ю — не пересмажуйте, не переварюйте

    Обов’язково оберіть гарну тарілку і гарно подайте страву.

    Не відволікайтеся за столом на телевізор, ґаджети, книги та інші предмети

    Насолоджуйтеся їжею, звертайте увагу на кожен шматочок, колір, аромат їжі.

    Розсмакуйте кожен шматочок

    Ретельно жуйте (не менше ніж 30 разів) кожен шматок їжі. А під час ковтання відчуйте, як їжа потрапляє у ваш шлунок.

    Продовжуйте вживати їжу у такий спосіб

    Відчуйте процес усвідомленого перекусу, знаходьте час на те, щоб дотримуватися подібної практики щодня.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.