• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Через ці 6 причин літнім людям варто вживати буряк щодня

    Опубликовано: 2022-01-19 15:08:51

    У літньому віці особливо корисно їсти буряк.

    Коренеплід особливо корисний для літніх людей з цілого ряду причин, інформує Ukr.Media.

    Чому варто їсти буряк

    Знижує тиск

    Люди похилого віку часто страждають через підвищений тиск, і свіжовичавлений буряковий сік — один з натуральних способів його знизити. Вчені пов’язують цей ефект з високим вмістом нітратів у коренеплоді: вони перетворюються на оксид азоту, який розширює судини, знижуючи тиск на кілька пунктів. Замінити таблетки на буряк не вдасться, але у якості профілактики цей метод можна використовувати.

    Нормалізує мікрофлору

    У буряках високий вміст природних цукрів. Це джерело поживних речовин для мікрофлори, що живе у кишківнику. Ще у коренеплоді багато клітковини, яка допомагає видаляти шлаки і токсини, очищає організм.

    Насичує енергією

    Цей овоч — джерело рослинного білка, який, своєю чергою, відповідає за тонус і еластичність м’язів, наповнює енергією. Чим старшими ми стаємо, тим більше м’язової маси втрачаємо, і їсти достатньо білка (й рослинного також) для заповнення його нестачі дуже важливо.

    Бореться з атеросклерозом

    У буряку є магній, який довів свою ефективність у профілактиці атеросклерозу і нормалізації роботи нервової системи. Ще одна причина, через яку буряк корисний за наявності проблем з судинами — високий вміст органічних кислот, які запобігають утворенню згустків і тромбів у судинах.

    Профілактує депресію

    Знову ж таки, наявність магнію і вітамінів групи В у складі допомагає знизити ймовірність розвитку депресії, а також зміцнити нервову систему. За достатньої кількості вітаміну В йдуть дратівливість, стомлюваність, нормалізується сон.

    У ряді публікацій дослідники пов’язують вживання буряка і бадилля зі зниженим ризиком розвитку депресії ще й тому, що природними цукрами, які містяться у них, живляться корисні бактерії у нашому кишківнику. А кишкові бактерії, своєю чергою, беруть участь у утворенні гормонів і нейромедіаторів, які позитивно впливають на мозок.

    Корисно їсти як варений буряк, так і сирий. У запеченому відмінно зберігаються клітковина, природні цукри і пектини, які є корисними для мікрофлори і нормалізації шлунково-кишкового тракту, і білок, який також необхідний для м’язів.

    Допомагає зберегти зір

    Дослідження показали, що нітрати, які містяться у буряках, не лише борються з підвищеним тиском, але й допомагають запобігти вікове погіршення зору, зокрема, ризик розвитку вікової дегенерації жовтої плями. Це одна з головних причин втрати зору у літньому віці.

    Вітаміни і антиоксиданти, які є корисними для зниження тиску і профілактики розвитку атеросклерозу, здебільшого містяться у сирому буряку і соку.

    Протипоказання

    Незважаючи на корисні властивості буряка, у нього є цілий ряд протипоказань. Так, він не рекомендований за наявності проблем з нирками і захворювань сечового міхура. Він сприяє виробленню щавелевої кислоти у організмі, що є небажаним за наявності сечокам’яної хвороби.

    Підвищений вміст цукру є небезпечним за наявності діабету. А властивість буряка посилювати моторику шлунково-кишкового тракту може несприятливо відбитися на тих, у кого чутливий шлунок.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.