• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Щеплені CoronaVac з бустером вакцинами Pfizer або Moderna: оптимістичне дослідження

    Опубликовано: 2022-01-18 15:00:40

    Якщо щепленим вакциною CoronaVac дати третю дозу вакциною Pfizer-BioNTech або Moderna, рівень антитіл, зокрема і проти омікрон-штаму коронавірусу, виходить на рівень навіть вищий, ніж після трьох доз цих сучасних мРНК-вакцин, або ніж у перехворілих і щеплених мРНК. Такі результати дослідження міжнародної групи вчених викладені на medRxiv як препринт.

    Автори вивчали імуногенність різних комбінації вакцин, зокрема мРНК-бустер після звичайного курсу вакцин із "убитими" вірусами – BBIBP-CorV (Sinopharm) та CoronaVac (Sinovac).

    Оцінювалися рівні проти S-білка коронавірусу SARS-CoV-2 у первісного, бета-, дельта- та омікрон-штамів. Оскільки останній стає домінантним на всій планеті, цікавлять показники щодо нього.

    мРНК-бустер після "коронаваку" давав зліт антитіл до показника близько 665. Це більше, ніж після трьох доз мРНК (476), і більше, ніж коли людина щепилась мРНК після хвороби. У цьому дослідженні визначали не конкретно нейтралізувальні антитіла, а "сумарні".

    Як додали автори, такий гетерологічний режим вакцинації значно посилював специфічні відповіді В- та Т-клітин пам'яті. Антитіла – далеко не весь захист організму від інфекції. Це "перша лінія оборони", тоді як друга – Т-клітинний імунітет, котрий, як і раніше, розпізнає і знищує омікрон.

    "Таким чином мРНК-бустер після курсу інактивованих вакцин може підвищувати захист від нових варіантів SARS-CoV-2, включно з омікроном", – підсумували вчені.

    Евгений Пилипенко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.