• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Частини українців перерахують пенсії заднім числом: кому і на скільки

    Опубликовано: 2022-01-12 17:30:35

    Міністерство соціальної політики України підготувало проект постанови Кабінету міністрів Про перерахунок пенсій особам, звільненим із розвідувальних органів. Пенсії колишнім розвідникам підвищать з 1 серпня 2021 року.

    Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проект, розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

    Кого стосується перерахунок пенсій
    Пенсії планується перерахувати військовослужбовцям розвідувальних органів (крім військовослужбовців строкової служби).

    Згідно з проектом, перерахунок проведуть з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому набрала чинності постанова Кабінету міністрів України від 14 липня 2021 року № 729, тобто з 1 серпня.

    Цією постановою Кабміну було встановлено, що посадові оклади військовослужбовців розвідувальних органів встановлюються відповідно до розмірів посадових окладів військовослужбовців Збройних сил, із коефіцієнтом:

    для військовослужбовців кадрового складу - 1,8;
    для військовослужбовців, які не належать до кадрового складу, - 1,4.
    Якщо внаслідок перерахунку, передбаченого проектом постанови розмір пенсії зменшується, зберігається розмір раніше призначеної пенсії.

    Скільки потрібно коштів з бюджету
    Реалізація акта потребуватиме додаткових видатків із державного бюджету України: 106 млн грн за 2021 рік, 293 млн гривень на 2022 рік. Ці видатки передбачається забезпечити за бюджетною програмою 2506080 "Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду".

    Проблема, що вирішується
    Постанова Кабміну № 729 щодо посадових окладів військовослужбовців розвідувальних органів набрала чинності у липні 2021 року. Водночас перерахунку пенсій тоді не відбулося.

    "Реалізація акта матиме позитивний вплив на інтереси колишніх військовослужбовців розвідувальних органів, пенсії яким призначено за нормами закону № 2262 "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", - йдеться в пояснювальній записці до проекту.

    Нагадаємо, Міністерство соціальної політики склало календар перерахунку пенсій на 2022 рік, який включає 12 етапів адресного підвищення пенсій різним категоріям пенсіонерів. Середня пенсія на кінець року складатиме 4,5 тисячі гривень.

    Відзначимо, середня пенсія в Україні станом 1 січня 2021 року становила 3500 гривень. На 1 жовтня вона зросла до 3900 гривень.

    ОЛЕКСАНДР БІЛОУС

    Инф. rbc.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.