• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Донецька влада опікується питаням очищення шахтних вод

    Опубликовано: 2006-04-21 11:01:00

    Щорічно вуглевидобувні підприємства Донецької області викидають близько 400 млн. кубічних метрів шахтних вод. Про те, чи можна використовувати цю воду як альтернативне джерело водопостачання області йшлося на засіданні з питань демінералізації шахтних вод, яке провів заступник голови Донецької облдержадміністрації Олександр Клименко.

    Заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Олександр Клименко провів робоче засідання з питань демінералізації шахтних вод. В нараді взяли участь представники спеціалізованих підприємств „Укргеологія”, „Укрвуглереструктуризація”, шахти „Комсомолець Донбасу” та спеціалісти-екологи.

    В ході зустрічі обговорювалися проблеми використання шахтних вод. За оцінками експертів, зараз шахти області викидають за рік близько 400 млн. кубічних метрів води, якість якої не відповідає встановленим стандартам для технічних і побутових потреб. Ця вода містить багато різних мінералів, шкідливих речовин і токсичних металів, тому її використання можливо тільки після глибокого та повного очищення.

    Основними засобами очищення шахтних вод є електродіаліз, випарювання або виморожування, однак в Донецькій області поки що відсутні потужності для їх промислового очищення. За підрахунками фахівців вартість будівництва однієї такої установки буде коштувати державі близько 100 млн. грн.

    На засіданні було також відзначено, що в Донецькій області вже розроблені установки для очищенні шахтних вод, які значно дешевші за іноземні аналоги та не поступаються їм за технічними показниками. Але для впровадження у життя технологій з очищенні шахтних вод необхідно вирішити наступні питання:

    –         на нормативно-правовому рівні врегулювати питання діяльності вугільних підприємств з очищення та використання шахтних вод;

    –         створити спеціальні санітарні зони;

    –         вирішити проблему складування сухих останків після процесу очистки.

    Під час наради Олександр Клименко запропонував впроваджувати пілотні проекти з очищення шахтних вод на тих вугільних підприємствах, де це найбільш вигідно і не потребує вкладення великих коштів. Найбільш перспективними для реалізації проекту шахтами названі вугільні підприємства міста Шахтарська та шахта ім. Бажанова (Макіївка), що технологічно озброєні для впровадження новітніх технологій.

    „Реалізація проекту з очищення шахтних вод допоможе вирішити одразу дві проблеми, актуальні для Донецької області. По-перше, це питання дефіциту води: Донбас має єдине джерело водопостачання – канал Сіверський Донець-Донбас. По-друге – полегшить екологічну ситуацію в області”, – відзначив заступник голови облдержадміністрації.

    Інф. Урядовий портал

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.