• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кількість ІТ-спеціалістів в Україні – понад 250 000. Кого шукають найчастіше – DOU

    Опубликовано: 2021-12-14 15:00:44

    Кількість ІТ-спеціалістів в Україні – понад 250 000, цього року компанії опублікували понад 100 тисяч вакансій. Про це повідомляє сайт DOU.

    З 2011 року DOU рахував кількість ІТ-спеціалістів в Україні за спеціальною формулою. Але з 2018-го у відкритому доступі з’явився Єдиний державний реєстр фізичних осіб-підприємців, тому цього року сайт вирішив взяти за основу саме кількість ІТ-ФОПів.  Станом на грудень 2021 року в Україні їх вже понад 250 тисяч. Це рекордне зростання. Торік ІТ-ФОПів було трохи більше як 200 тисяч.

    Також команда сайту зазначає: цього року на DOU опубліковано понад 112 тисяч вакансій. Це майже вдвічі більше проти 2020-го. Проте тут варто враховувати, що тоді на ринок суттєво вплинула ковідна криза.

    У першій половині року кількість працівників п'ятдесяти найбільших ІТ-компаній зросла на 10 тисяч спеціалістів. Більшість компаній демонстрували рекордний найм. Загалом на DOU понад п’ять тисяч компаній опублікували принаймні одну вакансію у 2021-му. Три компанії розмістили понад дві тисячі вакансій цього року: Intellias, Ciklum, Genesis.

    У середньому в кожній категорії кількість вакансій збільшилася вдвічі. Але є декілька категорій, де бачимо надзвичайне зростання. Наприклад, у HR втричі більше опубліковано вакансій: з 1767 торік до понад 5 тисяч цього року. Тому не варто дивуватися, що вам можуть траплятися не дуже професійні рекрутери. Найімовірніше, зараз туди входить багато початківців. У категоріях Flutter і Big Data вчетверо більше вакансій, якщо порівняти з минулим роком.

    Також DOU зазначає: цього року IT-компанії  відчули суттєвий дефіцит спеціалістів – кількість відгуків на вакансії суттєво знизилася. Звісно, це вплинуло на оплату праці. Навіть за перше півріччя зарплати спеціалістів усіх рівнів суттєво підвищилися. Понад 5 тисяч доларів отримують трохи більше як 10% спеціалістів.

    Тренд на ремоут цього року нікуди не зник: більшість ІТ-фахівців працюють із дому і переважно задоволені цим. Цікаво, що кількість задоволених ремоутом зросла майже вдвічі, якщо порівнювати з 2020 роком. Люди остаточно звикли до віддаленого формату. Хоча проблеми все ще залишаються: серед них овертайми, брак комунікації, а також зменшення фізичної активності через карантин. Компанії також не поспішають до офісів. 48% вакансій на DOU було опубліковано у категорії "Віддалено" цього року.

    Ольга Лицкевич

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.