• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Хто отримає економічний паспорт і коли чекати на виплати. Головне із законопроєкту

    Опубликовано: 2021-12-08 15:15:46

    Президент України Володимир Зеленський 6 грудня вніс до Верховної Ради пакет законопроєктів про економічний паспорт (№6394 та супутні №6395, №6396 та №6397). Текст документа з'явився на сайті парламенту увечері 7 грудня. Головні його тези – в огляді LIGA.net.

    Фонд майбутніх поколінь
    Фонд – юрособа, створена Кабміном, для накопичення внесків від сплати рентних платежів за користування надрами та виплат його учасникам. Активи Фонду зберігаються у держбанку.

    Фондом управляє державний адміністратор, який має ліцензію на провадження діяльності з адміністрування недержавних пенсійних фондів.

    Управління активами Фонду, що формуються за рахунок держвнесків, інвестиційного доходу, що утворюється внаслідок розміщення та інвестування коштів учасників Фонду, штрафних санкцій, пені, інших платежів на користь учасників Фонду, здійснюється компанією з управління активами.

    Контроль за його діяльністю здійснює рада Фонду, до складу якої входять п'ятеро осіб, які обираються за результатами конкурсу.

    Компанія з управління активами та зберігач Фонду обираються радою Фонду за результатами конкурсу та укладають договір із радою Фонду.

    Накопичення, зберігання та використання інформації про збір та ведення обліку державних внесків здійснюється в Єдиному соціальному реєстрі.

    Внески
    Щорічний внесок на одного учасника Фонду визначається у розмірі двох мінімальних зарплат, встановленому законом на 1 січня календарного року. Перший річний внесок у 2023 році становитиме 21,8 млрд грн із розрахунку двох розмірів мінімальної зарплати (7176 грн) та прогнозної статистики народжуваності.

    Сплата внесків провадиться з коштів спеціального фонду держбюджету, який формуватиметься за рахунок наступних надходжень:

    - 70% рентної плати за користування надрами для видобутку корисних копалин загальнодержавного значення (у 2023 році – 35% із щорічним збільшенням на 5% до досягнення 70%);

    - 95% рентної плати за користування надрами для видобутку нафти, природного газу та газового конденсату (у 2023 році – 47,5% із щорічним збільшенням на 5% – крім останнього року, коли збільшується на 2,5% – до досягнення 95%);

    - рентна плата за користування надрами в межах континентального шельфу та/або виняткової (морської) економічної зони України (у 2023 році 50% із щорічним збільшенням на 5% до досягнення 100%).

    У проєкті держбюджету на 2022 рік передбачено для цього 69 млрд грн.

    Учасники Фонду та виплати
    Учасники Фонду – громадяни України, народжені з 1 січня 2019 року. Для отримання виплати після досягнення 18 років учасник Фонду має бути громадянином України та постійно проживати на території країни протягом останніх 5 років.

    Виплати із системи економічного паспорта можуть проводитися на навчання, купівлю власного житла, лікування тяжких захворювань або за наявності критичних станів здоров'я, підтверджених у встановленому порядку, будь-коли до досягнення 18 років.

    Виплати учасникам Фонду у сумі, врахованій на їхніх індивідуальних рахунках, але не менше загальної суми державних внесків, сплачених до Фонду на користь таких учасників, гарантуються державою.

    На момент перших виплат у 2037 році сума коштів фонду становитиме 1 трлн 832 млрд грн за рахунок внесків держави та отриманого інвестиційного доходу від розміщення коштів у державні цінні папери, що дозволить здійснити виплати на загальну суму 191 млрд грн із розрахунку 626 125 грн на одного учасника Фонду.

    Юрий Тарасовский

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.