• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Доза Pfizer після однієї або двох доз CoronaVac – що буде: дослідження з Таїланду

    Опубликовано: 2021-11-24 15:00:30

    Сироватка крові після змішаної схеми вакцинації, коли перша доза була препаратом CoronaVac (Sinovac), а друга Comirnaty (Pfizer), ефективніше нейтралізувала як вихідний "уханьський" штам коронавірусу, так і всі наступні штами, ніж сироватка після двох доз CoronaVac. Про це у препринті дослідження на medRxiv пишуть вчені з Таїланду.

    У серпні 2021 року Таїланд, який до того робив щеплення своїм громадянам CoronaVac і AstraZeneca, імпортував партію Pfizer. Першими її отримали медики: або дві дози Pfizer з інтервалом у три тижні, або третьою (бустерною) дозою для щеплених раніше двома дозами CoronaVac, або як другою дозою для щеплених однією дозою CoronaVac або AstraZeneca.

    Дослідження показало, що змішані схеми CoronaVac→Pfizer викликали вищу відповідь антитіл і нейтралізуючу активність, ніж дві дози CoronaVac. Ефективність запобігання COVID-19 із симптомами водночас, стверджують автори, коливалася в межах 65–83%.

    Загальна імунна реакція антитілами на схему CoronaVac→Pfizer була приблизно така ж, як після двох доз Pfizer.

    Порівняння інтервалів між дозами CoronaVac та Pfizer показало, що більший інтервал дає більші рівні антитіл та сильнішу нейтралізацію проти альфа- та бета-штаму.

    Автори підкреслюють, що хоча рівні антитіл не корелюють безпосередньо з рівнями захисту, дослідження показують, що вищі рівні пов'язані з нижчим ризиком розвитку симптомів COVID-19.

    Висновок дослідників: змішана схема CoronaVac→Pfizer може використовуватися як альтернативна в країнах, де є брак вакцин, і в осіб, які зазнавали сильних побічних ефектів після CoronaVac.

    Евгений Пилипенко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.