• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна ставить своїх громадян в центрі врядування – ухвалення Закону «Про адміністративну процедуру»

    Опубликовано: 2021-11-17 09:17:04

    16 листопада Верховна Рада України ухвалила Закон «Про адміністративну процедуру». Таким чином, Україна приєдналася до більшості країн ЄС та ОЕСР, де існує єдина адміністративна процедура для всіх випадків взаємодії громадян і бізнесу з органами державної влади.

    Цей Закон означає тиху революцію для України та передбачає величезні покращення для кожного громадянина. Це крок назустріч сервісно-орієнтованій державі без корупції, свавілля чиновників та зайвої бюрократії. Адміністративна процедура має стати алгоритмом швидких і передбачуваних адміністративних дій та надання державних послуг. Це також матиме величезний позитивний вплив на цифровізацію послуг та децентралізацію. Сотні застарілих та різноманітних спеціальних процедур, які сприяли корупції і були малозрозумілими громадянам, незабаром відійдуть у минуле, а чинності набудуть нові – прості та єдині правила, які розуміє кожен громадянин. Наприклад, негативні рішення тепер мають бути обґрунтованими, і громадянин може вимагати адміністративного перегляду замість того, щоб негайно звертатися до суду.

    «Сьогодні Верховна Рада України увійшла в історію, ухваливши Закон ”Про адміністративну процедуру”. Прийняття та подальша реалізація цього Закону дозволить гармонізувати українське законодавство із законодавством Європейського Союзу у сфері регулювання відносин між державою та громадянами і бізнесом, запровадивши принципи справедливості, прозорості та взаємоповаги. Це важливий прорив у реформі державного управління та невід'ємна риса належного урядування», – сказав посол Матті Маасікас, голова представництва ЄС в Україні.

    «Ухвалення Закону “Про адміністративну процедуру” – це новий етап у взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з громадянами. Як показує досвід інших країн, єдині правила прискорять адміністративні процеси та з часом скоротять адміністративне навантаження. І найголовніше, що це наблизить органи державної влади до людей, роблячи процедуру взаємодії зручною, стандартизованою та прозорою», – прокоментував Олег Немчінов, Міністр Кабінету Міністрів України.

    «Закон про адміністративну процедуру – це насправді “тиха революція”, що докорінно змінює радянський менталітет у взаємодії держави з її головними стейкхолдерами – громадянами. Ухвалення закону забезпечить рівність усіх учасників адміністративного провадження та єдині стандарти у роботі чиновників, прискорить надання більшої кількості якісних і зручних послуг для громадян», – зазначив Олександр Банчук, заступник Міністра юстиції України.

    Європейський Союз суттєво підтримуватиме Уряд України у впровадженні Закону «Про адміністративну процедуру». Допомога включатиме, але не обмежуватиметься підтримкою узгодження підзаконних актів, навчання державних службовців, органів місцевого самоврядування та адміністративних суддів, а також підвищення обізнаності громадян та бізнесу України щодо багатьох нових прав, які їм надає цей Закон. Загалом ЄС продовжує систематично підтримувати Уряд України у впровадженні реформи державного управління як однієї з пріоритетних реформ шляхом політичного діалогу, надання макрофінансової та бюджетної підтримки, програми SIGMA та технічної допомоги. З 2014 року ЄС вже виділив понад 160 мільйонів євро на підтримку цієї реформи в Україні.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.