• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вакцинація знижує ризик зараження «дельтою» та прискорює ліквідацію коронавірусу: дослідження

    Опубликовано: 2021-10-29 14:15:31

    Дельта-штам коронавірусу SARS-CoV-2 може передаватися від вакцинованих їхнім домашнім контактам, але в останніх менше шансів заразитися, якщо вони також щеплені. Про це йдеться у висновках британського дослідження у The Lancet Infectious Diseases.

    Автори підкреслюють, що це не послабило аргументів на користь вакцинації як кращого – і єдиного доступного способу знизити ризики отримання важкої течії COVID-19, ускладнень та смерті.

    У дослідженні з вересня 2020 року до вересня 2021-го був 621 учасник. 163 заразилися: у 71 людини був дельта-штам ("індійський"), у 42 – альфа ("британський"), у 50 – оригінальний ("уханський"). Усі у цьому дослідженні мали легкий перебіг ковіду чи не мали симптомів взагалі.

    З 205 домашніх контактів тих, хто був інфікований дельтою, із двома дозами вакцини 25% заразилися – проти 38% нещеплених.

    Автори виявили, що хвороба у вакцинованих пройшла швидше, але пікове вірусне навантаження було тим самим, що й у нещеплених. Вони вважають, що цей факт може пояснити, чому дельта все ще розповсюджується, попри вакцинацію. Подальший аналіз показав, що вірусне навантаження знижувалося у щеплених швидше, ніж у нещеплених.

    Крім того, пишуть вчені, ризик зараження збільшився протягом трьох місяців після другої дози через ослаблення імунних відповідей проти "корони". Автори вказують на це як на важливий доказ, що вакцинованим потрібно робити повторне щеплення, як тільки вони отримають на це право.

    Епідеміолог Ніл Фергюсон заявив, що висока заразність дельти означає, що навіть країни з високим відсотком щеплених навряд чи зможуть надовго досягти колективного імунітету, і тому потрібна буде ревакцинація. Які її терміни – поки що невідомо.

    Евгений Пилипенко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.