• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Журавлина: користь, шкідливі властивості, смачні рецепти

    Опубликовано: 2021-10-04 14:30:19

    Журавлина – це кисла ягода, яку зазвичай додають у соки, соуси та харчові добавки. Окрім цього, сушена журавлина є чудовою альтернативою родзинкам під час випікання чи оздоблення страв.

    Деякі дієтологи зараховують журавлину у категорію суперфудів – це продукти переважно рослинного походження, які мають високу концентрацію корисних речовин.

    Поживна цінність
    За даними ресурсу Nutrition data, в 100 г сирої журавлини є:

    калорій: 46;
    вуглеводів: 12,2 г;
    клітковини: 4,6 г;
    цукру: 4 г;
    жирів: 0,1 г;
    білків: 0,4 г;
    вітаміну С: 13,3 мг (22% денної норми);
    вітаміну Е: 1,2 мг (6% денної норми);
    вітаміну К: 5,1 мкг (6% денної норми);
    вітаміну В6: 0,1 мг (3% денної норми);
    калію: 85 мг (2% денної норми);
    міді: 0,1 мг (3% денної норми);
    марганцю: 0,4 мг (18% денної норми).

    Журавлина також є джерелом антиоксидантів – поліфенолів, а саме:

    кверцетину;
    міріцетину;
    пеонідину. Разом з ціанідином пеонідин відповідає за насичений червоний колір журавлини.
    урзолової кислоти;
    проантоціанідину А-типу.
    Антиоксиданти містяться у шкірці ягоди, тому в журавлиновому соку їхній вміст значно менший.

    Користь споживання
    Серед корисних властивостей журавлини:

    Профілактика інфекції сечовивідних шляхів. Інфекцію сечовивідних шляхів найчастіше викликає бактерія – кишкова паличка, яка прикріплюється до внутрішньої поверхні сечового міхура та сечовивідних шляхів. Завдяки вмісту проаноціанідинів А-типу журавлина здатна запобігати розвитку хвороби. Антиоксиданти допомагають уникнути прилипанню бактерій до стінок сечовивідних шляхів, запобігаючи зараженню. Дослідження 2014 року довело, що приймання капсул екстракту журавлини двічі на день зменшує частоту розвитку ІСШ.

    Проте антиоксиданти містяться у шкірці ягід журавлини. Тому дослідження довели, що більшість продуктів з журавлини під час перероблення втрачають проантоціанідини, а отже, і бажаний ефект для профілактики хвороб сечовивідних шляхів.
    Покращення здоров'я серця. Антоціани, проантоціанідини та кверцетин мають позитивний вплив на здоров'я серця. Так систематичний огляд показав, що додавання журавлини до раціону може допомогти людині керувати кількома факторами ризику серцево-судинних захворювань, серед яких систолічний артеріальний тиск (рівень тиску крові на стінки артерій в момент максимального скорочення серця). Огляд також виявив, що добавки журавлини сприяли зменшенню індексу маси тіла (ІМТ) та покращенню рівня "хорошого" холестерину.

    Поліпшення здоров'я ротової порожнини. За даними Center for Oral Biology and Eastman Department of Dentistry в University of Rochester Medical Center, проантоціанідини також можуть принести користь здоров’ю ротової порожнини. Вони запобігають зв'язуванню бактерій з поверхнею зубів.

    Зменшення ризиків розвитку виразкових хвороб. Інфекція, спричинена бактерією Helicobacter pylori, вважається основною причиною запалення шлунка та виразок. Проантоціанідини А-типу в журавлині можуть запобігти прикріпленню бактерії до слизової оболонки шлунка, потенційно запобігаючи захворюванням шлунково-кишкового тракту.

    Ризики споживання
    Якщо ви приймаєте препарати для розрідження крові, зверніться за консультацією до лікаря, перш ніж додати журавлину у свій раціон.

    Те саме стосується людей, які мають схильність до розвитку каменів у нирках. Адже концентровані екстракти журавлини містять високий рівень оксалату. Споживання його у великих кількостях призводить до збільшення ризику утворення каменів у нирках.

    Як додати у раціон
    Журавлина входить до складу багатьох харчових добавок та рослинних лікарських засобів. Проте вона також може стати частиною прийому їжі.

    Так, наприклад, на сніданок чи перекус ви можете приготувати журавлинне смузі на основі йогурту та свіжих ягід. Рецепт можна знайти тут.

    Також спробуйте приготувати домашній журавлинний джем, який смакуватиме як до сирної тарілки, так і до млинців чи панкейків.

    Інгредієнти:

    300 г журавлини;
    300 г цукру.

    Техніка приготування:

    Засипте журавлину цукром.
    Поставте каструлю на вогонь. Перші п'ять хвилин варіть джем на середньому вогні. Як тільки цукор почне розчинятися, ложкою або ступкою подавіть журавлину. Вона виділить багато соку і за п'ять-сім хвилин цукор практично розтане.
    Протягом наступних 15 хвилин варіть джем на сильному вогні. У результаті він має загуснути.
    Готовий джем пропустіть через сито.
    В охолодженому вигляді джем набуває консистенції желе.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.