• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бум іпотечного кредитування в Україні. Що важливо знати про кредити на нерухомість?

    Опубликовано: 2021-08-18 09:45:46

    За останній рік % іпотечних кредитів в Україні відзначає значне зростання. На це вплинув цілий ряд факторів, серед яких інвестиції зарубіжних фінансових корпорацій в банківську систему, відносна стабілізація курсу валют і зміцнення позицій гривні. Іпотека поступово стає більш доступною, але в той же час збільшилася і швидкість росту цін на нерухомість на первинному (6,1% за рік) і вторинному ринку (9,7% за рік).

    Ця ситуація дещо нівелює зниження процентних ставок по іпотеці в багатьох банках і навіть наявність таких державних програм, як «Кредит 5-7-9». У той же час приватне кредитування набагато менше підпало під вплив різних негативних факторів, реальна процентна ставка у приватного кредитора на порядок нижча, а процедура оформлення позики – простіша. Розглянемо перспективи іпотечного кредитування в Україні та обговоримо, де краще брати кредит під заставу квартири в Києві в 2021 році.

    Чому іпотека довгий час була не затребувана?

    До 2008 року більшість кредитів на житло видавалося в доларах, позичальників притягувала оптимальна процентна ставка, а банки не брали до уваги можливість знецінення гривні в таких масштабах. Починаючи з 2008 року, коли весь світ відчув негативні наслідки фінансової кризи, іпотечне кредитування в Україні не користувалося особливим попитом.

    Облікова ставка, яку встановлює НБУ, визначає розмір процентних ставок в банках, і довгий час вони були «непідйомними» для більшості людей. Грудень 2018 року став одним з найважчих періодів, коли курс долара досяг свого максимуму. Отримати кредит під заставу квартири в Києві під адекватний відсоток можна було тільки в приватній компанії.

    Що змінилося за останні роки?

    Пом’якшення монетарної політики НБУ і зниження облікової ставки в період 2019-2020 років значно поліпшило ситуацію на кредитному ринку. Згідно з офіційними даними вже до кінця 2020 року процентні ставки в банках знизилися за 5-6 пунктів (мова про номінальну ставку). Кредит під заставу квартири став більш затребуваним.

    Іпотека на покупку нерухомості в банках України у 2021 році

    У I кварталі 2021 року за даними НБУ популярність іпотеки в Україні була найвищою за всю історію незалежності, і згідно з прогнозами, попит буде тільки рости. Однак, зазначається і значне зростання цін на нерухомість, і це може стати певним каменем спотикання для тих, хто хоче взяти кредит під заставу квартири в Києві. У меншій мірі ситуація вплинула на приватні фінансові компанії, до яких все більше звертаються клієнти, ніж в банки, через більш лояльну політику заставного кредитування.

    Кредит під заставу квартири в Києві

    Отже, кредит під заставу квартири можна отримати двома шляхами:

    1. Банк;
    2. Приватна фінансова компанія.

    У першому випадку позичальникові складніше отримати схвалення:

    Потрібно бути офіційно працевлаштованим;
    Мати високий стабільний дохід і хорошу кредитну історію;
    Обов’язково необхідно відкрити рахунок в банку і сплатити велику кількість комісій;
    Крім того, банк вимагає обов’язкове страхування позичальника і застави.
    Всі ці чинники збільшують реальну процентну ставку і роблять кредит не настільки доступним в 2021 році.

    У свою чергу, кредит під заставу квартири в Києві в приватній компанії можна назвати №1 в даній сфері в цьому році. Які переваги?

    Не потрібна довідка про доходи;
    Не важлива кредитна історія;
    Мінімум документів для оформлення;
    Низька процентна ставка;
    Відсутність страховки та інших витрат.

    Инф. finance.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.