Бум іпотечного кредитування в Україні. Що важливо знати про кредити на нерухомість?

18 авг, 09:45

За останній рік % іпотечних кредитів в Україні відзначає значне зростання. На це вплинув цілий ряд факторів, серед яких інвестиції зарубіжних фінансових корпорацій в банківську систему, відносна стабілізація курсу валют і зміцнення позицій гривні. Іпотека поступово стає більш доступною, але в той же час збільшилася і швидкість росту цін на нерухомість на первинному (6,1% за рік) і вторинному ринку (9,7% за рік).

Ця ситуація дещо нівелює зниження процентних ставок по іпотеці в багатьох банках і навіть наявність таких державних програм, як «Кредит 5-7-9». У той же час приватне кредитування набагато менше підпало під вплив різних негативних факторів, реальна процентна ставка у приватного кредитора на порядок нижча, а процедура оформлення позики – простіша. Розглянемо перспективи іпотечного кредитування в Україні та обговоримо, де краще брати кредит під заставу квартири в Києві в 2021 році.

Чому іпотека довгий час була не затребувана?

До 2008 року більшість кредитів на житло видавалося в доларах, позичальників притягувала оптимальна процентна ставка, а банки не брали до уваги можливість знецінення гривні в таких масштабах. Починаючи з 2008 року, коли весь світ відчув негативні наслідки фінансової кризи, іпотечне кредитування в Україні не користувалося особливим попитом.

Облікова ставка, яку встановлює НБУ, визначає розмір процентних ставок в банках, і довгий час вони були «непідйомними» для більшості людей. Грудень 2018 року став одним з найважчих періодів, коли курс долара досяг свого максимуму. Отримати кредит під заставу квартири в Києві під адекватний відсоток можна було тільки в приватній компанії.

Що змінилося за останні роки?

Пом’якшення монетарної політики НБУ і зниження облікової ставки в період 2019-2020 років значно поліпшило ситуацію на кредитному ринку. Згідно з офіційними даними вже до кінця 2020 року процентні ставки в банках знизилися за 5-6 пунктів (мова про номінальну ставку). Кредит під заставу квартири став більш затребуваним.

Іпотека на покупку нерухомості в банках України у 2021 році

У I кварталі 2021 року за даними НБУ популярність іпотеки в Україні була найвищою за всю історію незалежності, і згідно з прогнозами, попит буде тільки рости. Однак, зазначається і значне зростання цін на нерухомість, і це може стати певним каменем спотикання для тих, хто хоче взяти кредит під заставу квартири в Києві. У меншій мірі ситуація вплинула на приватні фінансові компанії, до яких все більше звертаються клієнти, ніж в банки, через більш лояльну політику заставного кредитування.

Кредит під заставу квартири в Києві

Отже, кредит під заставу квартири можна отримати двома шляхами:

1. Банк;
2. Приватна фінансова компанія.

У першому випадку позичальникові складніше отримати схвалення:

Потрібно бути офіційно працевлаштованим;
Мати високий стабільний дохід і хорошу кредитну історію;
Обов’язково необхідно відкрити рахунок в банку і сплатити велику кількість комісій;
Крім того, банк вимагає обов’язкове страхування позичальника і застави.
Всі ці чинники збільшують реальну процентну ставку і роблять кредит не настільки доступним в 2021 році.

У свою чергу, кредит під заставу квартири в Києві в приватній компанії можна назвати №1 в даній сфері в цьому році. Які переваги?

Не потрібна довідка про доходи;
Не важлива кредитна історія;
Мінімум документів для оформлення;
Низька процентна ставка;
Відсутність страховки та інших витрат.

Инф. finance.ua


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/510048.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua