• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Держенергоефективності та OECD оцінили потенціал розвитку ринку зелених облігацій в Україні

    Опубликовано: 2021-08-09 09:01:18

    Запровадження зелених облігацій в Україні, законодавче регулювання та необхідні подальші кроки – ці та інші питання обговорено під час онлайн-зустрічі в.о. Голови Держенергоефективності Костянтина Гури із представниками Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD).

    OECD із штаб-квартирою у Парижі об'єднує 37 розвинених країн світу та співпрацює з державами, які не є членами організації (зокрема, з Україною). Організація надає рекомендації з вивчення, розробки та покращення соціально-економічної політики. Серед питань, які досліджує OECD, - зелене фінансування, у т.ч. в Україні.

    Як відомо, за останні роки залучення коштів шляхом випуску зелених облігацій набуло статусу важливого сегмента глобального ринку капіталу. Цей інструмент надає країнам доступ до великого та різноманітного пулу інвесторів та допомагає їм виконувати свої міжнародні зобов’язання щодо декарбонізації.

    Так, на сьогодні сукупний обсяг глобального ринку зелених облігацій перевищив 1,3 трлн доларів.

    Україна також досягає успіхів у створенні умов для цього ринку. З 1 липня 2021 року набув чинності  розроблений за участю Держенергоефективності та партнерів Закон, який запроваджує зелені облігації та встановлює правила для учасників ринку.

    Водночас, Україні бракує належного інституційного середовища для ринку зелених облігацій та його розвитку. Окрім Закону, важливо впровадити стандарти щодо відбору, оцінки та моніторингу реалізації еко-проєктів, механізми підвищення інституційної привабливості зелених облігацій, стимули для розвитку ринку.

    «Зараз ми працюємо над вторинним законодавством. Зокрема, розроблено та готовий до подання на розгляд Уряду проєкт Концепції запровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні», - повідомив К. Гура та додав, що Концепція визначає кроки для розвитку ринку у 3 напрямах:

    1. Створення правових передумов для впровадження ринку зелених облігацій;

    2. Залучення «зеленого» фінансування. Серед іншого, це:

    підтримка пілотних проєктів з випуску зелених облігацій різними емітентами;

    залучення міжнародних банків розвитку до підвищення кредитної якості зелених облігацій та інвестування в зелені облігації в Україні.

    3.  Сприяння розвитку ринку зелених облігацій, що передбачає чимало заходів, у т.ч.:

    запровадження спеціальних стимулюючих програм для емітентів та податкових преференцій для інвесторів;

    заснування технічного офісу для перевірки відповідності випусків зелених облігацій міжнародним стандартам.

    Підсумовуючи, К.Гура повідомив, що Держенергоефективності займає одну з ключових позицій у створенні умов для розвитку ринку зелених облігацій і готове до активної співпраці із  OECD та залучення світового досвіду у цій сфері.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.