• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У травні регулятивний капітал банків зріс до максимуму з 2015 року

    Опубликовано: 2021-06-17 18:00:57

    Минулого місяця регулятивний капітал банків зріс на 2 млрд гривень, що стало максимумом з 2015 року.

    Про це в експертному дайджесті на Facebook пише глава Ради НБУ Богдан Данилишин.

    Про всі банківські новації ми також розповідаємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі останніх новин.

    Згідно з даними, наведеними Богданом Данилишиним, в травні сукупний показник регулятивного капіталу українських банків оновив максимум з 2015 року, збільшившись майже на 2 млрд гривень.

    За словами експерта, активізація кредитної активності банків минулого місяця призвела до зниження адекватності регулятивного капіталу до 22,64% і основного – до 16,76%. При цьому показники більш ніж в 2 рази перевищують мінімально необхідні нормативні значення – 10% і 7% відповідно.

    Ліквідність банківської системи на початок поточного місяця збільшилася до 215 млрд гривень, зазначає Данилишин, вказуючи в якості факторів зростання викуп регулятором валюти на міжбанківському ринку і надання рефінансу 14 банкам на суму 9,1 млрд гривень.

    Також, за даними голови Ради НБУ, в травні було зафіксовано зростання гривневого портфеля корпоративних кредитів банків: показник збільшився на 2,7% (+11,8 млрд гривень). При цьому скорочення корпоративних кредитів у валюті минулого місяця склало 4,3% (-16,0 млрд гривень в еквіваленті). Сукупний портфель кредитів в реальний сектор практично не змінився.

    Що ж стосується кредитування домашніх господарств, то зростання гривневих позик за підсумками минулого місяця склав 3,2% (+5,8 млрд), тоді як скорочення валютних кредитів зафіксовано на рівні 2,5% (-0,7 млрд).

    Зростання корпоративного кредитного портфеля було забезпечене позиками в рамках програми «5-7-9%», яких в травні банки надали на 8 млрд гривень.

    Також Богдан Данилишин пише про зростання обсягу депозитів: вклади, залучені на рахунки резидентів, минулого місяця зросли на 0,4%.

    При цьому в травні збільшилися тільки залишки на гривневих депозитних рахунках корпоративних клієнтів (+14,2 млрд гривень).

    «Гривневі депозити населення скоротилися на 4,4 млрд гривень», – зазначає експерт.

    Инф. finance.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.