Організація Об'єднаних Націй скликає Діалоги щодо розвитку продовольчих систем на глобальному рівні для формування національних шляхів розвитку стійких продовольчих систем до 2030 року. Діалоги в межах Саміту ООН з продовольчих систем проводяться державами-членами шляхом створення "національних діалогів", спрямованих на посилення співпраці між різними зацікавленими сторонами щодо ключових проблем та інноваційних рішень задля формування більш стійких продовольчих систем. В Україні національні обговорення повинні надати чіткий орієнтир та план дій щодо стійких продовольчих систем, а також посприяти наміру підтримати ці шляхи з боку широкого кола зацікавлених сторін, які будуть представлені Президентом України на Саміті ООН з продовольчих систем, що відбудеться у вересні 2021 року.
Питання трансформації та розвитку українських продовольчих систем, роль українського аграрного сектору у підтримці глобальної продовольчої безпеки та підходи уряду та бізнесу до реалізації Цілей сталого розвитку ООН були обговорені під час першої панельної дискусії «Продовольча система: український контекст», що відбулася цього тижня під егідою Міністерства економіки та Міністерства аграрної політики та продовольства за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), у межах 33-ї Міжнародної агропромислової виставки «AGRO-2021».
Дискусії задали темп першому раунду діалогу з питань трансформації продовольчих систем у межах підготовки до Саміту ООН з продовольчих систем 2021 року. Основні цілі трансформації продовольчих систем в Україні зосереджені на трьох пріоритетних напрямках, таких як здорове харчування, ефективна «Зелена угода» для України та доступність різноманітної їжі для всіх, щоб забезпечити доступ до здорового харчування, просування зелених фінансових інструментів для трансформації продовольчих систем, розвитку ланцюгів доданої вартості, відновлення готельно-ресторанного бізнесу після пандемії, зміцнення внутрішнього ринку та стимулювання експорту.
«На формування системи харчування впливає низка факторів сталого розвитку, а саме - соціальний, політичний, економічний та екологічний. Вони визначають доступ до продуктів харчування, в основі якого лежить внутрішня безпека та експортний потенціал України», - зазначив Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.
«Серед Цілей сталого розвитку ООН щонайменше 5 стосуються продовольчих систем: від викорінення голоду до зміни клімату. Ідеологія формування нашої продовольчої політики з точки зору продовольчих систем полягає в тому, щоб іти в ногу з усім світом і сприймати будь-які проблеми, з якими ми стикаємося не як загрозу, а як можливість, - додав заступник міністра економіки України, торговий представник України Тарас Качка. Ми популяризуємо Україну за кордоном як країну, яка може забезпечити кожного зерном, а весь світ олією. Ми маємо представляти себе не з точки зору конкуренції, а з точки зору співпраці, працюючи разом задля забезпечення доступу до їжі для майбутніх поколінь».
Побудова збалансованої продовольчої системи в Україні та визначення національних векторів її розвитку є пріоритетом для збереження статусу гаранта глобальної продовольчої безпеки. ФАО підтримує Україну у розвитку інклюзивного, конкурентоспроможного та стійкого ланцюжка доданої вартості, доступу до міжнародних ринків, пом'якшення наслідків зміни клімату в продовольчих системах, а також охорони здоров'я тварин та безпеки харчових продуктів.
Доповідачі панельної дискусії також розглянули важливість та незворотність трансформації українських продовольчих систем та започаткували загальнонаціональні дискусії щодо шляхів та інструментів трансформації продовольчих систем.
e-news.com.ua