• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • А.Кінах: через загрозу запуску «Північний потік-2» Україні потрібно удосконалювати захист та просування національних інтересів

    Опубликовано: 2021-06-10 15:04:43

    Україна поступово втрачає можливість бути потужним європейським хабом по транзиту газу. Навіть попри те, що в нас ще збереглася унікальна газотранспортна система, яка на східному кордоні може приймати мінімум 200-210 млрд. кубометрів газу в рік, і постачати в Європейський Союз на західному кордоні 140-150 млрд. ГТС унікальна, в тому числі,  через наявність підземних газосховищ, чого немає в інших країнах.

    На фоні перспективи добудови російського проєкту «Північний потік-2» Україні потрібно розробити альтернативні сценарії використання свого транзитного потенціалу, шукати варіанти консорціуму з європейськими операторами тощо.

    Таку думку висловив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі української радіостанції.

    Нагадаємо, нещодавно США звільнили від санкцій головного оператора «Північного потоку -2»  компанію Nord Stream 2 AG та її гендиректора Матіаса Варніга. Хоч і зазначили, що це рішення може бути переглянуте в будь-який момент.

    Запуск «Північного потоку-2» загрожує Україні втратою необхідних обсягів транзиту російського газу, а це кілька мільярдів доларів прибутку на рік. Наразі проєкт готовий, за різними даними, на 90-95%.

    «Нам треба усвідомити, що геополітичні інтереси наших партнерів з ЄС та й самих США, будуть ними дотримані. І коли перед Штатами є вибір: хороші  відносини з Німеччиною та ЄС в цілому чи підтримка України в даному питанні – то відповідь очевидна. Так,  з 1 червня мали подвоїтися митні тарифи на всі американські товари в ЄС. Зараз це рішення на паузі. Як і санкції проти оператора «потоку».  Тому варто перестати формувати статус ображеної держави на міжнародній арені, як це роблять окремі вітчизняні дипломати – на політику наших західних партнерів це мало вплине. Натомість треба відпрацювати середньострокову стратегію того, що ми можемо зробити в даних умовах», - наголосив Анатолій Кінах.

    В північних країнах Європи зменшується видобуток природного газу (Нідерланди, Норвегія та ін.),  Німеччина поступово відмовляється від атомної енергетики. Президент УСПП звертає увагу, що це формує високий попит на природний газ в Європі  на найближчі 10 років.

    «І потужності газотранспортної системи України можуть бути затребувані на рівні, прийнятному для нас.  ГТС України не втратила свої ліквідності. Тим більше, в нас чинна угода з РФ до 2024 року про транзит через Україну близько 40 млрд. кубометрів в рік. Ця цифра критично  мала і її не вистачає, щоб утримати ГТС в необхідному стані. Треба шукати додаткові обсяги, комунікувати із ЄС щодо чіткої умови збереження транзиту через Україну в разі запуску «Північного потоку-2» та ін. Це може і повинне бути передбачене – під гарантії Німеччини і США», - переконаний президент УСПП.

    Також потрібно використовувати всі економічні, технологічні, транспортні козирі, які тільки має наша країна.

    До прикладу, загальна ємність вітчизняних  підземних сховищ близько  32 млрд. кубометрів, а на західному кордоні з ЄС - 23-24 млрд.

    Це дає змогу непогано балансувати на ринку енергоресурсів, включаючи закачування природного газу в той період, коли ціна на нього найдешевша.

    «Загалом же, добудова «потоку» ще раз підкреслює необхідність удосконалювати тактику і стратегію захисту та просування національних інтересів України на міжнародній арені. Як це роблять розвинені суверенні держави»,  - підсумував Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.