• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Держенергоефективності із НКРЕКП, НАК «Нафтогаз», ТЕЦ та підприємствами ТКЕ розглянули шляхи підвищення енергоефективності теплоенергетичного сектору

    Опубликовано: 2021-05-21 08:46:00

    Т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура та заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко провели онлайн-наради щодо стимулювання впровадження заходів з енергоефективності на теплопостачальних підприємствах.

    В обговоренні взяли участь представники Міненерго, НКРЕКП, НАК «Нафтогаз», КП «Київтеплоенерго», ЛМКП «Львівтеплоенерго»,  КП «Тепловик» та інших підприємств ТКЕ.

    К.Гура окреслив значну енергоємність теплоенергетичного сектору та нагальну необхідність впровадження заходів з енергоефективності і розробку механізмів їхньої підтримки.

    Як відомо, інфраструктура для виробництва та транспортуванні енергії в Україні в переважній більшості створювалася у радянські часи та наразі знаходиться в критичному стані. За даними звіту НКРЕКП за 2019 рік, зношеність основних фондів ТЕЦ складає 70-80 %, а в секторі ТКЕ - 44,5 % котлів з терміном експлуатації понад 30 років та 83,9 % теплових мереж з терміном експлуатації понад 25 років.

    Тому учасники наради підтримали ініціативу Держенергоефективності щодо розробки механізмів стимулювання підвищення енергоефективності у секторі теплоенергетики.

    Представники ТКЕ назвали найбільш актуальні питання, що потребують вирішення,  та заходи, які планується впровадити. Серед них – реконструкція енергоблоків, заміна застарілих котлів, встановлення економайзерів, теплових насосів, когенераційних установок на біомасі, застосування енергоефективних газових пальників та інше.

    У свою чергу, Юрій Шафаренко поінформував про діючі стимули для проєктів з біоенергетики. Зокрема, на сьогодні діє «зелений» тариф на виробництво електроенергії з біомаси та біогазу на рівні 12,39 євроцентів/кВт*год, а також тариф на теплову енергію з альтернативних джерел енергії на рівні 90% від тарифу на теплову енергію з газу. Крім цього, планується звільнити установки, які використовують біомасу, від сплати податку за викиди СО2. Також є низка законопроєктів, які сприятимуть виробництву біометану та вирощуванню енергорослин.

    За підсумками наради домовлено, що підприємства ТКЕ сформують та нададуть до Міненерго і Держенергоефективності інформацію про:

    ·        енергоефективні заходи, які вже здійснюються, і прогнозовану економію  енергоспоживання;
    ·        проєкти, заплановані у  коротко- та довгостроковій перспективі, та потенціал зменшення використання енергоресурсів.

    Узагальнена інформація від підприємств ТКЕ стане основою для аналізу та розробки дієвих механізмів підтримки енергоефективних проєктів у теплоенергетичному секторі.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.