• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • РНБОУ має розглянути «тарифне питання», враховуючи реальну платоспроможність українців – УСПП

    Опубликовано: 2021-05-12 08:49:18

    Рада національної безпеки та оборони України збирається на засідання, на якому розгляне структуру власності всіх газових і енергетичних компаній країни.

    Перевірка діяльності окремих монополістів, реальних прибутків компаній тощо – важлива складова прозорої регуляції ринку, зазначають в УСПП. Втім, промисловці наголошують: потрібно розглядати погіршення економічної ситуації в Україні через зростання тарифів на комунальні послуги комплексно. Починаючи від безпрецедентного падіння платоспроможності населення (60% українців за даними ООН на межі чи за межею бідності), закінчуючи реальною вартістю енергоресурсів, що видобуваються в Україні.

    «Державна компанія "Укргазвидобування"за рік видобуває близько 15 мільярдів кубометрів блакитного палива, собівартість якого, за різними оцінками, складає 60-70 доларів за 1 тисячу кубометрів. Загалом же щорічно Україна видобуває 19 мільярдів кубометрів власного палива. На фоні цього цінова політика, встановлена в річних тарифах на газ, викликає чимало питань –  від 7,96 грн. за кубометр від монополіста НАК «Нафтогаз» до захмарних 13,5 грн за куб. Це непідйомні ціни для більшості українських сімей. Також є сумніви в їх економічній обґрунтованості », - зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Такі тарифи, нагадаємо, діятимуть аж до 30 квітня 2022 року.

    Вже зараз українці нарощують заборгованість по оплаті ЖКГ послуг. Станом на 1 березня цього року цифра перевалила за 82 млрд.гривень. Очевидно, якщо не вживати заходів із покращення платоспроможності населення, створення нових робочих місць тощо, то 2021 рік Україна закінчить із катастрофічними проблемами в енергетичній галузі.

    «Проблема низької платоспроможності внутрішнього ринку, безробіття (офіційно зареєстрованого та прихованого), трудової міграції тощо – повинні розглядатися РНБО першочергово, бо це питання національної безпеки», - підкреслив Анатолій Кінах.

    За даними уряду, за період карантинів 2020-2021 роботу втратило 1 млн. громадян. Наразі заборгованість по виплаті заробітних плат в Україні рекордна з 2011 року - 3,38 млрд грн. Враховуючи, що мінімальні і середні заробітні плати в України – найнижчі в Європі,  в 3-4 рази відстають від польських, та в 6-7 від німецьких, то проблема очевидна.

    «Ми бачимо вихід в чіткому аудиті власних ресурсів газовидобування, за нашими оцінками, це дало б змогу знизити тариф вдвічі. Також держава має визнати, що Україна поки не готова до повноцінного енергоринку – саме через критично низьку платоспроможність громадян. Зростання тарифів вдарить і по населенню, і по самому бюджету», - переконаний лідер ділової спільноти.

    УСПП пропонує РНБОУ залучити до обговорення соціальних партнерів – експертів, роботодавців і профспілок, та прийняти більш комплексні рішення щодо ситуації з тарифами в країні.

    «Інакше ситуативні ревізії власників, акціонерів окремих компаній тощо без чітких стратегічних дій на національному рівні  – будуть черговою імітацією діяльності», - підсумували промисловці.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.