• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бізнес звернувся до парламенту із вимогою повернути законпроєкт 3959-1 про криміналізацію податкових правопорушень на доопрацювання

    Опубликовано: 2021-04-22 15:14:30

    УСПП та Асоціація платників податків України звернулися до Офісу президента, очільників профільних комітетів Верховної Ради, Національної ради реформ щодо  законопроєкту 3959-1.  Цим документом, прийнятим у першому читанні, передбачається повернення до криміналізації ухилення від сплати податків та проблематики із відшкодуванням ПДВ. На думку бізнесу, це створює ризики масових зловживань з боку правоохоронних органів.

    Напередодні АППУ та УСПП провели спільну онлайн-конференцію за участі юристів, експертів сфери податкової політики, представників бізнесу.

    Саме за її результатами і були направлені листи голові Офісу президента А.Єрмаку, голові парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Д.Гетманцеву, голові комітету з питань правоохоронної діяльності Д.Монастирському та голові виконкому Національної ради реформ М.Саакашвілі.

    Законопроєкт 3959-1 має низку суттєвих недоліків, йдеться у зверненнях ділової спільноти. Це неприпустимо, адже саме він покликаний забезпечити роботу Бюро економічної безпеки.

    Вводиться кримінальна відповідальність за проблематику з податком на додану вартість. За подання заяви про повернення суми бюджетного відшкодування (з недостовірними відомостями), навіть без його фактичного отримання, загрожує тюремне ув’язнення.

    Одним з головних недоліків законопроєкту є те, що він фактично не змінює систему досудового розслідування, не передбачає запровадження системи ризик-орієнтованого підходу в межах досудового розслідування. Мова йде про імплементацію системи управління ризиками у кримінальний процес; запровадження системи оцінки ризиків щодо початку або закриття кримінальних проваджень тощо.

     «Без врахування та прийняття таких важливих змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України функціонування Бюро економічної безпеки, як єдиного органу, є неможливим», - наголошують експерти.

    Викликають занепокоєння можливості інших правоохоронних органів розслідувати злочини, підслідні Бюро. Також зберігаються ризики втручання в роботу бізнесу через розслідування інших злочинів у сфері господарювання, що не підслідні Бюро.

    Законопроєкт, по суті, не передбачає диференціації між розмірами злочину. І якщо проти порушників в особливо великих розмірах такі жорсткі дії доцільні, то для малого і середнього бізнесу це може спричинити безліч додаткових проблем. Особливо на етапі досудового розслідування. Згідно зі статистикою, менше 10% справ про податкові злочини завершуються судовим розглядом. Відтак є ризик застосування інструментів тиску саме на етапі досудового розслідування.

    УСПП, АППУ закликають повернути законпроєкт 3959-1 на доопрацювання, із проведенням широкого обговорення узгоджених змін серед представників бізнесу та експертів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.